UzPescanik 1123a

Udruženje žena Peščanik iz Kruševca tokom novembra meseca 2023. godine održalo je 10 radionica na temu rodno zasnovanog nasilja "Unapređena prevencija – bolja zaštita" i tim povodom izdali su saopštenje:

Blizu 100 žena u Kruševcu uvećalo je znanje o temi rodno zasnovanog nasilja na 10 radionica, koje su održale konsultantkinje SOS telefona Udruženja žena Peščanik tokom novembra 2023.

Naprimer, na početku gotovo svih radionica, samo je nekoliko žena znalo da kaže šta je femicid, a na kraju bi se od svih žena dobijao ispravan odgovor na to pitanje.

Na pitanje da li svakoj ženi može da se dogodi nasilje, na testu na kraju radionice bilo je mnogo više pozitivnih odgovora nego na početku. Tek mali broj učesnica je na početku radionice mogao da navede neki zakon, na kraju radionice znatan broj žena spomenuo je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

O značaju radionica, učesnice su kazale: “Kao da sam progledala drugim očima” (radionica u naselju Lazarica)… “Baš se dobro osećam, mnogo novih stvari sam čula” (radionica u selu Jasika, koja je završena tako što su žene ustale i glasno zajedno uzviknule: Ne, nasilju prema ženama). “Važno je da naučimo da bismo mogle da kažemo našim komšinicama i ženama u selu sve što smo čule” (radionica u selu Kukljin).

Cilj radionica koje smo realizovale uz podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit - GIZ GmbH je da učesnice dobiju informacije, koje će im pomoći da prepoznaju rane znake nasilja, da znaju kome i kako mogu da se obrate ako se njima ili nekoj njima bliskoj osobi, sestri, prijateljici dogodi da budu žrtve i kakvu vrstu podrške i zaštite mogu očekivati. Na radionicama učesnice upoznajemo sa ulogom institucija, ali i SOS telefona i šta mogu da dobiju kao podršku od konsultantkinja, koje rade na SOS telegfonu. Važno nam je da putem ovakvih radionica stignemo do žena koje su diskriminisane po više osnova, jer su one društveno ranjivije, nasilje prema njima je često surovije, dugotrajnije, češće, a postupanje institucija nedovoljno posvećeno. Na radionicama naučimo toliko toga o njima ali i o nama samima.

Radionice su, prema rečima aktivistkinja Peščanika, bile i prostor i bezbedno mesto za jačanje veza i razumevanja među ženama i razmenu iskustava. “Nas svi zaobilaze, nikog ne interesuje kako živimo, hvala što ste došle kod nas” (učesnica radionice u romskom naselju “Marko Orlović”)... “Divno nam je uvek sa vama. Hvala vam što ste i sada došle (radionica u Savezu gluvih i nagluvih). U Stalaću žene su nakon završene radionice u neformalnom razgovoru izrazile želju da se udruže i oforme žensku organizaciju / grupu.

Od Deset (10) info radionica o problemu nasilja prema ženama, 1 je bila sa ženama koje ne čuju, 1 sa ženama koje ne vide, 1 sa Romkinjama i 7 radionica sa ženama iz seoskih i prigradskih naselja.

Udruženje žena Peščanik je, inače, tokom poslednjih 10 godina kroz različite projekte realizovalo najmanje 100 informativnih radionica u Kruševcu i Rasinskom okrugu. Aktivistkinje organizacije obišle su najmanje 50 različitih seoskih sredina i naselja, susrele se i razgovarale sa blizu 1000 žena u okrugu. - navedeno je u saopštenju UŽ Peščanik iz Kruševca


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE