Ks inovacije1223a

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Kruševcu nastavljen nacionalni projekat „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija”, koji je ovo ministarstvo pokrenulo u gradovima širom Srbije, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Ministarka Jelena Begović je tim povodom učestvovala na petom po redu Danu nauke i inovacija u Biznis inkubatoru u Kruševcu, gde je potpisala Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalnog okvira kvalifikacija, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Naučno-tehnološkog parka Niš.

Ona je objasnila da je jedan od ciljeva Ministarstva upravo povezivanje nauke i privrede, ali i pružanje podrške startap kompanijama, kao i svim kompanijama koje svoje poslovanje zasnivaju na inovativnosti.

Srbija ima izuzetno veliki potencijal kada se govori o naučnom sistemu, naglasila je ministarka i ukazala na izuzetne uspehe naših univerziteta na Šangajskoj listi.

Prema njenim rečima, država je mnogo uložila u infrastrukturu, naučno-tehnološke parkove, mejkers labove u srednjim školama, osnovani su i prvi inovacioni inkubatori na fakultetima i institutima, koji treba da podrže inovacije i da ljudima koji imaju ideje objasne šta sa njima da rade.

Takođe, kako je dodala, imamo i 23 regionalna startap centra, koje smo ove godine kroz novi program umrežili sa naučno-tehnološkim parkovima.

Obezbedili smo im sredstva, finansijsku i mentorsku podršku jer želimo da dođemo do svakog inovatora u Srbiji, nezavisno od toga gde živi, naglasila je Begović.

Ministarka je ocenila da je u Srbiji potrebno dodatno ojačati razvoj i istraživanje u okviru kompanija jer je to jedini način da kompanije zabeleže rast i razvoj.

Prisutnima se obratila i predsednica Privremenog organa grada Kruševca Jasmina Palurović i direktorka Biznis inkubatora u tom gradu Martina Manojlović.

Fond za inovacionu delatnost, Fond za nauku i Centar za promociju nauke predstavili su sve aktuelne teme u oblasti nauke i inovacija kroz dinamičan sadržaj.

Posetioci su mogli da čuju i primere dobre prakse, odnosno uspešne priče koje su prošle put od ideje do realizacije, i to od docenta na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu Uroša Glavinića, koji je ujedno i rukovodilac projekta Waste2ProtectBees, finansiranog u okviru programa PRIZMA Fonda za nauku Srbije.

Ova značajna inicijativa omogućuje posetiocima sveobuhvatni pristup informacijama vezanim za programe podrške, izvore finansiranja, poreske olakšice, resurse i infrastrukturu istraživačkog i inovacionog ekosistema koji su stalno dostupni u okviru relevantnih institucija.

Dodatno, kroz demonstraciju podržanih inovativnih rešenja i naučnih rezultata, prisutni su imali priliku da na primerima dobre prakse otkriju put od ideje do realizacije.

U okviru Dana nauke i inovacija u Kruševcu, u holu Biznis inkubatora, posetioci su mogli da posete izložbu primera dobre prakse iz oblasti nauke i inovacija.

Sa ciljem da se celokupna javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate, promocija mogućnosti u nauci i inovacijama biće nastavljena širom Srbije svake nedelje, i to u Sokobanji, Malom Zvorniku, Užicu, Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima.
izvor I foto:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE