DZBrus94202

Dan posvećen medicinskim sestrama i tehničarima u celom svetu obeležava se 12. maja, u znak sećanja na Florens Najtingejl (Florence Nightingale), koja je otvorila prvu školu za bolničarke, i polovinom XIX veka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnika.

Florens Najtingel rođena je 12. maja 1820. godine u Firenci. Školovala se u Nemačkoj i od rane mladosti pokazivala je posebno interesovanje i ljubavFlorensNajtingel prema negovanju bolesnika. Nakon završetka školovanja, prijavila se za odlazak na ratište u Tursku, gde je sa još 38 medicinskih sestara učestovala u radu vojnih bolnica tokom Krimskog rata. Doprinela je boljoj organizaciji medicinske službe, što je rezultiralo drastičnim padom smrtnosti među ranjenicima. U Englesku se vratila 1856. godine gde je nastavila sa svojim radom i unapređenjem sestrinstva otvarajući škole za medicinske sestre u kojima su predavale njene učenice. Škole je otvarala ne samo u Engleskoj već i u drugim zemljama. Florens Najtingel napisala je knjigu o savremenim principima nege bolesnika i smatra se utemeljivačem modernog sestrinstva i velikim borcem za prava žena. Umrla je 13. avgusta 1910. godine u Londonu. Njen rođendan, 12. maj, slavi se kao Međunarodni dan sestara u celom svetu.

Ckrst211015 3

Profesionalnost, dobra organizovanost, posvećenost, znanje, empatija, spremnost da se iskustvo prenosi na mlađe kolege, ali i svest o odgovornosti koju nose briga i staranje za ljudski život osnovni su zahtevi ovog zanimanja. Medicinske sestre spremne su da svoju profesiju podignu na viši nivo, da pacijente podstaknu na aktivno učenje, motivaciju i veštinu očuvanja zdravlja tokom čitavog njihovog života.

BeloSrce

Kao međunarodni simbol sestrinstva, odabrano je belo srce 1999. godine povodom obeležavanja 100-godišnjice Međunarodnog saveta sestara. Belo srce je simbol koji su prihvatile sve sestre sveta, i ono označava brižnost, znanje i humanost koji su isprepletani u delovanju i duhovnosti sestrinske nege. Izabrana je bela boja, jer je osnova svih boja i ističe medicinsku negu svih ljudi od strane sestara.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE