NUNSimage

Stanje slobode medija u Srbiji nije se poboljšalo, zaključak je najnovijeg Alternativnog izveštaja o sprovođenju revidiranog akcionog plana za Poglavlje 23 koji je objavilo Nezavisno udruženje novinara Srbije. Primena zakona je neefikasna, novinari rade pod pritiskom, a država narušava medijski pluralizam.

U izveštaju pod nazivom “Sloboda izražavanja i medijski pluralizam 2023” navedeno je da, iako se prema Izveštaju o sprovođenju akcionog plana za Poglavlje 23 sve aktivnosti uspešno realizuju, u realnosti aktivnosti nadležnih, u delu koji se tiče zaštite novinara i medijskog zakonodavstva, nisu dovoljne da doprinesu boljoj situaciji u ovoj oblasti. Kako je navedeno “novinari i medijski radnici su i dalje meta velikog broj pretnji i napada, kao i različitih vrsta pritisaka koje utiču na njih i koji im otežavaju da obavljaju svoj posao, što dovodi do toga da se oni i dalje osećaju nebezbedno”.

Novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao na konstantnoj su meti različitih pritisaka i targetiranja, posebno od strane visokih javnih funkcionera, koji umesto da napade osuđuju, oni ih dodatno pogoršavaju i podstiču. Dok postupanje i propusti policijskih službenika na protestima, kao i višegodišnji izostanak odgovornosti za takve propuste dodatno utiču na osećaj nebezbednosti novinara i nepoverenje u institucije, navodi se u ovom dokumentu.

NUNS u Izveštaju napominje da, iako su novim medijskim zakonima doneta dobra rešenja, akcenat je potrebno staviti na primenu, budući da se upravo sprovođenje zakona isticalo kao jedan od najvećih problema u prethodnom periodu, odnosno od donošenja zakona 2014. godine.

Posebno se izražava zabrinutost za vraćanje države u vlasništvo medija i legalizacija dosadašnjeg kršenja zakona od strane kompanije u državnom vlasništvu, Telekoma Srbija, kao i uticaj države na medijsko tržište.

Ocene uspešnosti realizacije ukupno 13 analiziranih aktivnosti u mnogome se razlikuju kada se poredi ocena koju su nadležene institucije, odnosno koje je dao Savet za praćenje implementacije Akcionog plana za poglavlje 23, i ocene koje je dao NUNS kao organizacija koja radi monitoring bezbednosti novinara i medijskih sloboda već skoro deceniju unazad.

Preporuke za poboljšanje medijskog okruženja

NUNS je u Alternativnom izveštaju dao preporuke za poboljšanje medijskog okruženja i efikasnije sprovođenje Akcionog plana za implementaciju medijske strategije.

Kako je navedeno, potrebno je da nosioci aktivnosti u Revidiranom Akcionom planu za Poglavlje 23 usvoje preporuke Koordinacionog tela za sprovođenje Akcionog plana.

Neophodno je meriti efikasnost zakona i drugih dokumenata, kao i doprinos ostvarivanju generalnih ciljeva u vezi sa bezbednošću novinara i institucijalnog okvira za funkcionisanje medija.

Izmene zakonskih akata treba sprovoditi u skladu sa rešenjima iz Medijske strategije. Takođe, potrebno je usvojiti nov akcioni plan za sprovođenje Medijske strategije za period od 2024. do 2025. godine.

Preporuke koje se odnose na poboljšanje bezbednosti novinara su puna i efikasna primena svih potpisanih sporazuma i obaveznih uputstava Vrhovnog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova, obuke policijskih službenika o postupanju prema novinarima i medijskim radnicima na javnim okupljanjima, samoinicijativno podnošenje prijava od strane nadležnih organa i njihovo veće angažovanje u rešavanju slučajeva ubistva novinara.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija treba da pojača kapacitete i aktivnosti u postupku sprovođenja rešenja iz Medijske strategije i u cilju efikasnijeg praćenja primene medijskih zakona.

Potrebno je stvoriti uslove za efikasno sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja u skladu sa novim zakonskim rešenjima i potpuno transparentno funkcionisanje Registra medija.

Potrebno je praćenje sprovođenja novog Zakona o elektronskim medijima i veća nezavisnost REM-a, a nadležno ministarstvo mora da uspostavi dodatne pravne garancije koje će osigurati da upliv državnog vlasništva kroz Telekom ne ugrozi raznovrsnost medijskog sadržaja.

Izveštaj u celosti možete pročitati na sledećem linku SLOBODA IZRAŽAVANJA I MEDIJSKI PLURALIZAM.

Akcioni plan za Poglavlje 23

Akcioni plan za Poglavlje 23 koristi se za predstavljanje aktivnosti koje Srbija treba da realizuje u određenom vremenskom periodu tokom pregovaračkog postupka za ulazak u Evropsku uniju. Sledeći preporuke Evropske komisije iz Izveštaja o skriningu za Poglavlje 23, u aprilu 2016. Vlada Republike Srbije usvojila je Akcioni plan za Poglavlje 23. Revizija Akcionog plana urađena je 2020. godine.

Preporuka Evropske komisije za Srbiju bila je da se “usvoji jedan ili više detaljnih akcionih planova koji imaju usklađeni raspored, utvrđene jasne ciljeve i rokove, kao i neophodni institucionalni okvir i adekvatne procene troškova i finansijskih izdvajanja u oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije i osnovnih prava”.

U delu Akcionog plana koji se odnosi na osnovna prava, sloboda izražavanja uključujući slobodu i pluralizam medija prepoznati su kao prioriteti.

Učestale pretnje i nasilje predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi izražavanja i medijskom pluralizmu u Srbiji zbog čega je potrebna jača koordinacija svih nadležnih organa i podizanje svesti o značaju zaštite novinara kako kroz obuke tako i kroz davanje prioriteta ovim slučajevima, stoji u Akcionom planu.
Izvor i foto:nuns.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE