Oni koji zastrašuju ili napadaju novinare ugrožavaju slobodu izražavanja i slabe demokratiju, i zato se pretnja slobodi medija ne može i ne sme tolerisati, izjavio je ambasador SAD Kajl R. Skat na svečanoj dodeli nagrada

Ovogodišnje nagrade za istraživačko novinarstvo, koje dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije uz podršku ambasade SAD u Srbiji, dobili su autori priloga objavljenih na RTS-u, u nedeljniku Vreme i na sajtu istraživačke mreže KRIK.

Za najbolji istraživački prilog u konkurenciji radio i TV stanica proglašen je prilog novinarke RTS-a Vere Aksentijević o problemima sa kojima se u zdravstvenim ustanovama suočavaju psihijatrijski bolesnici.

Prvu nagradu u konkurenciji štampe dobio je Aleksandar Đorđević, novinar BIRN-a, za istraživanje objavljeno u nedeljniku Vreme, posvećeno novčanim pozajmicama koje je izdavala beogradska Viša poslovna škola.

U konkurenciji onlajn medija, prvu nagradu dobilo je istraživanje grupe novinara mreže KRIK o poslovima gradonačelnika Beograda Siniše Malog sa nekretninama u Bugarskoj.

Nagrada za najbolje novinarske istraživačke priloge ustanovljena je 2006. godine.

Ambasador Skat: Kažnjavati napadače na novinare

„Američka ambasada snažno podržava slobodu štampe i ponosan je sponzor jedanaeste dodele nagrada za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu koje dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije“, izjavio je ambasador SAD Kajl R. Skat na današnjoj svečanosti održanoj na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti.

Ambasador Skat je čestitao NUNS-u „na stalnim naporima da obezbede slobodu i nezavisnost medija i da promovišu prava novinara u Srbiji“.

„Novinari u Srbiji kao i svuda u svetu zaslužuju da im se oda priznanje. Svi oni rade u teškim uslovima i pružaju neprocenjiv doprinos interesima građana. Istraživačko novinarstvo zahteva  neumorno istraživanje, posvećivanje posebne pažnje na činjenice, prikupljanje podataka iz različitih izvora i, veoma često, ličnu hrabrost. To je ono što odvaja istraživačko novinarstvo od tabloidnog senzacionalizma. Sjajan istraživački rad podrazumeva da urednici i vlasnici medija podržavaju novinare i da budu posvećeni istini bez obzira koliko ta istina bila nepovoljna za one koji u svojim rukama drže poluge moći. Nažalost, hrabri novinari su često izloženi pritisku, pretnjama pa čak i nasilju.

Pretnja slobodi medija se ne može i ne sme tolerisati. Oni koji zastrašuju ili napadaju novinare ugrožavaju slobodu izražavanja i slabe demokratiju. Brza osuda javnosti je važna, ali nije dovoljna. Napadi moraju biti u potpunosti ispitani. Počinioci ovih napada treba da budu uhapšeni i osuđeni u odgovarajućim sudskim procesima. Samo tada će novinari, uključujući i one kojima danas odajemo priznanje, znati da su bezbedni i da mogu da nastave potragu za istinom i da o tome izveštavaju“, rekao je američki ambasador Kajl R. Skat.

On je naglasio da „nije slučajno to što je Prvi amandman američkog Ustava posvećen slobodi govora. 

„Amerika čvrsto veruje da su otvoreni i dinamični mediji od suštinskog značaja za slobodno društvo i živu demokratiju. Zbog toga Sjedinjene Države godinama doprinose i pomažu razvoj medija u Srbiji, a nastaviće da pružaju značajnu finansijsku pomoć programima obuke novinara. Verujemo u važnost onoga što rade novinari u Srbiji.

Američka ambasada sa zadovoljstvom podržava dodelu ovih nagrada. U izazovnom okruženju u kojem se promene ubrzano dešavaju, novinari Srbije kojima danas odajemo priznanje pokazali su hrabrost, posvećenost i profesionalnost. Čestitam onima koji će primiti nagrade NUNS-a za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu. Ovi dobitnici su se istakli među mnogim sjajnim kandidatima“, rekao je ambasador Skat.

On je nakraju izrazio „zahvalnost i svima onima koji i dalje uporno, ponekad rizikujući ličnu bezbednost, obavljaju težak i zahtevan zadatak istraživanja i izveštavanja o onome o čemu bi javnost trebalo da bude obaveštena. Vaši napori pomažu demokratiji da bude delotvorna, a Srbija bolje mesto za život“.
izvor:nuns.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE