SmartCitycentar NP0324

U Novom Pazaru, uz podršku Evropske unije (EU), trenutno su u toku radovi na drugoj fazi izgradnje Smart City centra. Ovaj prostor je osmišljen kako bi doprineo stvaranju modernog poslovnog okruženja i podstakao razvoj IT industrije i inovativnih tehnologija. Bespovratna sredstva u iznosu od preko 321.000 evra, koja je EU obezbedila kroz program EU PRO Plus u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, će biti iskorišćena za građevinske radove, kao i za uređenje i opremanje objekta.

„Grad Novi Pazar sa regionalnim inovacionionim Smart city centrom dobija više od 1.000 kvadratnih metara savremenog i opremljenog prostora za mlade, obrazovane ljude koji mogu da razvijaju svoje inovativne biznise ali i da doprinesu ekonomiji i razvoju zajednice”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac. Gradonačelnik je podsetio da je izgradnju centra tokom prve faze pomoglo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sa 45 miliona dinara, dok je učešće Novog Pazara iznosilo 51 milion dinara. Biševac je dodao kako je ovo jedan od najznačajnih projekata u gradu, koji treba da bude pokretač razvoja privrede kako u Novom Pazaru tako i u susednim opštinama Sjenici, Tutinu i Raški. Grad Novi Pazar učestvuje u realizaciji projekta sa više od 80.000 evra.

Koordinator Regionalnog inovacionog centra Šemsudin Plojović je naveo da će novi prostor moći da koriste IT stručnjaci, inovativni biznisi, ali da je ovo i prilika za mlade preduzetnike i preduzetnice da pokrenu svoja preduzeća, ističući da su inovacije već prisutne u svim segmentima poslovanja i različitim industrijama. Plojović je istakao da Regionalni inovacioni centar počinje i saradnju sa Naučno-tehnološkim parkom Niš kako bi se unapredili interni kapaciteti i da objekat, kada bude završen, pored odličnih uslova može da pruži i punu podršku u edukaciji mladim IT stručnjacima u Novom Pazaru.

Projekat u Novom Pazaru je jedan od 20 projekata poslovne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra. Projekti imaju za cilj da se poboljšaju konkurentnost na lokalnom nivou kroz unapređenje uslova za poslovanje i privlačenje novih investicija. Radovi podrazumevaju izgradnju ili rekonstrukciju i infrastrukturno opremanje industrijskih zona, turističkih lokacija, kao i izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.
foto:Grad Novi Pazar


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE