UzPescanikKs 0324a

Udruženje žena Peščanik iz Kruševca pokreće projekat “Psihičko nasilje: prepoznaj i pruži podršku” i tim povodom dato je saopštenje:

Istraživanja pokazuju da svaka 2. žena u svetu tokom svog života pretrpi neki oblik psihičkog nasilja u porodici i / ili od partnera.

Psihičko nasilje javlja se kao samostalni ili prateći oblik drugih vidova nasilja, npr. fizičkog i / ili seksualnog. Psihičko nasilje teško je dokazivo - ne ostavlja modrice i vidljive povrede, ali veoma negativno utiče na mentalno zdravlje i blagostanje žene, urušavajući njeno samopouzdanje i proizvodeći osećaj straha i nesigurnosti. Depresija, anksioznost, misli o samoubistvu ili pokušaj samoubistva su neka od stanja kroz koja prolaze žene koje su iskusile ili trpe emocionalno zlostavljanje.

Neki od oblika psihičkog nasilja su: ponižavanje i omalovažavanje, kritikovanje ženine inteligencije, izgleda, sposobnosti, vikanje, vređanje i psovanje, nazivanje pogrdnim imenima, ucene, pretnje, sprečavanje žene da se viđa sa prijateljima i porodicom ili da uspostavlja nova prijateljstva i kontakte.

U okviru projekta “Psihičko nasilje: prepoznaj i pruži podršku”, Udruženje žena Peščanik realizovaće kampanju za povećanje znanja o rasprostranjenosti i o zdravstvenim posledicama pomenutog tipa nasilja, koja je namenjena zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, građankama sa iskustvom psihičkog nasilja, kao i široj javnosti.

Takođe, od 1. juna na SOS telefonu UŽ Peščanik 066 006 606, korisnicama će biti dostupna i stručna psihoterapeutska podrška.

Projekat, koji su podržali OAK i TRAG Fondacija trajaće do kraja 2024. Slični projekti biće realizovani i u nekoliko drugih gradova u Srbiji, kao i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Konsultantkinja i saradnica u realizaciji projekta je doktorka Bosiljka Đikanović, profesorka na katedri socijalne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Za Udruženje žena Peščanik
Snežana Jakovljević


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE