Brus zgrade0923a

Posle dugogodišnjeg nedostatka vode za piće u opštini Brus tokom letnjih meseci i planskih restrikcija vodosnabdevanja građani i dalje nemaju konkretno obaveštenje o postojećem problemu potkrepljeno činjenicama i aktuelnim  podacima.

Ove 2024. godine takoreći od početka kalendarske godine vodosnabdevanje je bilo otežano a posebno od sredine juna meseca pa je iz tog razloga 21. juna 2024. godine proglašena vanredna situacija na delu teritorije opštine Brus .

Od proglašenja vanredne situacije pa do danas 10. jula niko od predstavnika lokalne vlasti nije se javno i uživo obratio stanovništvu u nameri da pokuša objasniti u čemu je problem oko vodosnabdevanja, i zašto se odugovlači sa rekonstrukcijom vodovoda ou izvorišta Vignjište ka Brusu u dužini od oko 6,6 kilometara.

U nekom prethodnom periodu organizovane su i javne rasprave pa čak postoji i odobrenje za Javno privatno partnerstvo rekonstrukcije vodovoda i izgradnje mini hidroelektrana na vodovodu - više o tome na linku OVDE

I pored dosta propuštenog vremena možda još nije kasno da se pokrene inicijativa za sazivanje HITNE VANREDNE SEDNICE SO BRUS ili organizovanja JAVNOG SKUPA STANOVNIKA I PREDSTAVNIKA LOKALNE VLASTI u sali Centra za kulturu Brus na temu “Upoznavanje sa problemima vodosnabdevanja pijaćom vodom na celokupnoj teritoriji opštine Brusm uz sagledavanje trenutnog problema i pronalaženje što efikasnijeg i racionalnijeg rešenja za normalno vodosnabdevanje ubuduće."

S obzirom da se stanovnici opštine Brus već duži niz godina suočavaju sa otežanim vodosnabdevanjem vode za piće u letnjim mesecima, a predstavnici lokalne vlasti, kako prethodni tako i sadašnji, ne obaveštavaju stanovnike koji su konkretni problem trebalo bi sadaašnja vlast da objasni u čemu je problem kao i predstavnici JKP "Rasina" Brus, preduzeća koje rukovodi vodovodnom mrežom na teritoriji opštine Brus, ali i da se daju odgovori na eventualna pitanja građana - Šta je konkretno preduzeto na rešavanju postojećeg problema od 2021.godine pa do danas? Da li je rekonstrukcija vodovoda prioritet ili su to neki drugi infrastrukturni radovi? Šta je konkretno urađeno na poboljšanju situacije od proglašenja vanredne situacije?....

Veoma je zanimljivo da predstavnci lokalne vlasti u Brusu od 2021. godine intenzivno pričaju o rekonstrukciji glavnog vodovoda od izvora Vignjište u dužini od 6,6 kilometara ali do sada nije predstavljeno građanima šta je konkretno preduzeto i urađeno po tom pitanju. Na prethodnih nekoliko javnih skupova čulo se da bi radovi koštali od 1.000.000 eura pa se nedavno čulo da bi najverovatnije troškovi dostigli do blizu 2.000.000 eura. I da je tako pitanje je zašto prioritet nije bio vodovod i vodosnabdevanje već JPP partnerstvo održavaanja i izgradnje puteva za koje je iz budžeta opredeljeno 1.502.970.000 dinara (bez PFV-a) za 7 godina, odnosno 214.700.000 dinara godišnje što je oko 1.830.000 evra - koliko bi prema nekim predviđanjima koštala i rekonstrukcija vodovoda u dužini od 6,6 kilometara. Možda je tadašnja vlast mogla da forsira prioritetnu izgradnju vodovoda, a da održavanje i izgradnja puteva bude godinu dana kasnije uz kraći rok za 1 do 2 godine...

Što se tiće JKP Rasina Brus svi su svesni da to preduzeće obavlja delatnost od opšteg interesa za opštinu. Organizovano je u nekoliko sektora: vodosnabdevanje (vodovod i inkasantska služba), komunalni poslovi (čistoća, pijace, pogrebne usluge, parking servis) i građevinsko-uslužni poslovi (građevinska operativa i mehanizacija).
Što se tiče RJ Vodovod i vodosnabdevanja na sajtu ovog preduzeća stoji sledeće:

RJ Vodovod

JKP „Rasina” Brus održava oko 250 kilometara dugu vodovodnu (primarnu i sekundarnu) mrežu. Od izvora u netaknutom delu Nacionalnog parka Kopaonik, ispod samih planinskih vrhova, do domova Brusjana, stiže jedna od najkvalitetnijih voda u Srbiji.
Hemijski i bakteriološki ispravnu vodu iz Vignjišta pije velika većina žitelja opštine Brus, do Zlatara i Budilovine. Zvanično se na sistemu vodosnabdevanja u 2023. godini nalazi 3438 korisnika, fizičkih i pravnih lica. Kapacitet glavnog izvora u Vignjištu, u zavisnosti od doba godine, kreće se od 45 do 100 litara u sekundi, dok izvor Bela Reka, odakle se snabdeva Brzeće, u sekundi izbaci od 9 do 15 litara vode. Posle gotovo pola veka rada, sabirna komora u Vignjištu je renovirana, potpuno preuređena, unutra i spolja, a potom i ograđena. Osim nje, radovi su izvedeni i na prekidnoj komori u Stojanovićima.
Procene stručnjaka su da je izvor sa Vignjišta veoma izdašan i da Brusjani, uz racionalnu potrošnju, nemaju razloga za brigu kada je vodosnabdevanje u pitanju.
​Za kontrolu kvaliteta i ispravnosti vode zadužen je Zavod za javno zdravlje Kruševac.

Kao što znamo posle vazduha voda je najznaćajnija za opstanak i razvoj živog sveta a prvenstvrno ljudi – u ovom slučaju stanovnika opštine Brus koji imaju pravo da znaju šta se konkretno dešava i zašto nema dovoljno vode za piće. .

Iz tog razloga treba pokrenuti inicijativau za sazivanje HITNE VANREDNE SEDNICE SO BRUS ili organizovanja JAVNOG SKUPA STANOVNIKA I PREDSTAVNIKA LOKALNE VLASTI u sali Centra za kulturu Brus na temu “Upoznavanje sa problemima vodosnabdevanja pijaćom vodom na celokupnoj teritoriji opštine Brus uz sagledavanje trenutnog problema i pronalaženje što efikasnijeg i racionalnijeg rešenja za normalno vodosnabdevanje ubuduće."

Zašto velika sala Centra za kulturu Brus - zato što  sala  može da primi veći broj predstavnika zakonodavne I izvršne vlasti opštine Brus kao I rukovodstva preduzeća JKP Rasina Brus ali i  zainteresovane građane.

Predsedništvo SO Brus bi bilo na bini, dok bi u prvom i eventualno drugom redu sale bili odbornici SO Brus, u narednom redu sedeli bi predsednik opštine Brus sa članovima svog kabineta i članovi Opštinskog veća kao i načelnik, zamenik načelnika Opštinske uprave Brus i opštinski pravobranilac.
U narednom redu bili bi predstavnici svih Mesnih zajednica na teritoriji opštine Brus a iza njih predstavnici Rasinskog upravnog okruga i predstavnici nadležnih ministarstava Vlade Republike Srbije. U drugoj polovini sale bili bi građani koji su zainteresovani za pomenuti problem i njegovo rešenje...

Zato se nadamo da će predsednik Skupštine opštine Brus shvatiti ozbiljnost situacije i sazvati HITNU VANREDNU SEDNICU SO BRUS ili organizovati JAVNI SKUP STANOVNIKA I PREDSTAVNIKA LOKALNE VLASTI u sali Centra za kulturu Brus na temu “Upoznavanje sa problemima vodosnabdevanja pijaćom vodom na celokupnoj teritoriji opštine Brusm uz sagledavanje trenutnog problema i pronalaženje što efikasnijeg i racionalnijeg rešenja za normalno vodosnabdevanje ubuduće."

Što se tiče sazivanja sednica u statutu SO Brus (koji je dostupan na zvaničnom sajtu OU Brus) stoji:

Sazivanje

Član 42.

Sednicu skupštine opštine saziva predsednik Skupštine opštine, po potrebi, a najmanje jednom u tri meseca.

Predsednik skupštine opštine dužan je da sednicu zakaže na zahtev predsednika opštine, Opštinskog veća ili jedne trećine odbornika, u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva, tako da dan održavanja sednice bude najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

U situacijama koje opravdavaju hitnost u sazivanju sednice, predsednik Skupštine opštine može zakazati sednicu u roku koji nije kraći od 24 časa od prijema zahteva.

Zahtev za sazivanje sednice iz stava 3. ovog člana mora da sadrži razloge koji opravdavaju hitnost sazivanja, kao i obrazloženje posledica koje bi nastupile njenim nesazivanjem.

Minimalan rok za sazivanje sednice Skupštine opštine iz stava 3. ovog člana, ne odnosi se na sazivanje sednice Skupštine opštine u uslovima proglašene vanredne situacije.

Ako predsednik Skupštine Opštine ne zakaže sednicu u roku iz stava 2. ovog člana, sednicu može zakazati podnosilac zahteva, a predsedava odbornik koga odredi podnosilac zahteva.

Predsednik Skupštine opštine može odložiti sednicu koju je sazvao samo u slučaju kada ne postoji kvorum potreban za rad, a u drugim slučajevima o odlaganju sednice odlučuje Skupština opštine.

Takođe, ako sednicu ne sazove predsednik SO Brus, ili na zahtev predsednika opštine, Opštinskog veća ili jedne trećine odbornika postoji mogućnost Građanske inicijative za iniciranje sazivanja sednice SO Brus ili javnog skupa gde bi se razgovaralo o aktuelnim pitanjima i problemima, u ovom slučaju o vodosnabdevanju.

Prema statute SO Brus jedno od prava građana da neposredno učestvuju u ostvarivanju lokalne samouprave je putem građanske inicijative

U člani br. 91 Statuta stoji:

"Građani putem građanske inicijative predlažu Skupštini opštine donošenje akta kojim će se urediti određeno pitanje iz nadležnosti Opštine, promenu statuta ili drugih akata i raspisivanje referenduma u skladu sa zakonom.
Opštinska uprava je dužna da građanima pruži stručnu pomoć prilikom formulisanja predloga sadržanog u građanskoj inicijativi.
Građanska inicijativa punovažno je pokrenuta ako je lista potpisnika građanske inicijative sastavljena u skladu sa zakonom i ako je istu potpisalo 5% od ukupnog broja građana sa biračkim pravom.
O predlogu iz stava 1. ovoga člana, Skupština opštine je dužna da održi raspravu i da dostavi obrazložen odgovor građanima u roku od 60 dana od dana dobijanja predloga.". (trebalo bi da je rok kraći kada je u pitanju nestašica vode za piće.)

Nadamo se da će predsednik Skupštine opštine Brus sazvati hitnu vanrednu sednicu u velikoj sali Centra za kulturu Brus već za petak 12. jul i to u 11:59 časova. Ili će to možda učiniti na zahtev predsednika opštine, Opštinskog veća ili jedne trećine odbornika...

Ako sednica ne bude zakazana građanima ostaje pravo na Građansku inicijativu i podnošenje zahteva za sazivanje sednice kako bi saznali "Zašto nema  dovoljno vode za piće i nazire li se rešenje problema?" radi ostanka i budućeg života u bruskom kraju.
Nenad Miljković izvor:brus.ls.gov.rs i jkprasina.co.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE