EUprog 300916 01

Vranje, Bujanovac, 30. septembar 2016. – Sedamnaest mikro i malih preduzeća iz 14 lokalnih samouprava sa jugoistoka i jugozapada Srbije unaprediće svoju proizvodnju i otvoriti nova radna mesta uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske koje su preko razvojnog programa Evropski PROGRES, obezbedile 253.880 evra za ovu aktivnost, usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalne privrede.

„Podrškom preduzetnicima, mikro i malim predzećimma mi težimo da povećamo zaposlenosti doprinesemo lancu vrednosti lokalnih dobavljača, proširenju tržišta i većoj produktivnosti“, rekao je danas u Vranju šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji, Štefen Hudolin prilikom dodele ugovora o donaciji preduzećima iz 14 lokalnih samouprava koje su uključene u realizaciju programa Evropski PROGRES.

EUprog 300916 02

„Vaša preduzeća će takođe sprovesti i društveno odgovorne projekte tako da će i vaše lokalne zajednice videti direktnu korist od ove podrške kroz izgradnju dečijih igrališta ili doniranje vaših proizvoda socijalno najugroženijim članovima zajednice”, dodao je Hudolin ističući da je podrška malom biznisu investiranje u produktivniju budućnost cele poslovne zajednicu u Srbiji.

Evropski PROGRES uz finansijsku podršku EU i Vlade Švajcarske blisko sarađuje sa lokalnim i nacionalnim vlastima i definiše svoje aktivnosti tako da odgovore na potrebe stanovništva i partnera. Tako su aktivnosti podrške mikro i malim preduzećima komplementarne nastojanjima Vlade Srbije da podstakne razvoj preduzetništva.

Vlada Srbije je 2016. proglasila godinom preduzetništva kako bi se na nacionalnom nivou unapredilo poslovno okruženje i razvio preduzetnički duh sa krajnjim ciljem da domaći preduzetnici budu konkurentni i spremno nastupe na zajedničkom, evropskom tržištu.

„Preduzetnici predstavljaju osnovni, najvažniji deo privrede u Srbiji i Vlada će ove, ali i naredne godine još intenzivnije nastaviti da pruža podršku privatnom sektoru. Sredstava u budžetu ima i osmislićemo programe, u saradnji sa programima Evropske unije kako bi pomogli preduzetnicima", rekao je državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Zahvaljujući se u ime preduzetnika i preduzetnica na podršci, Milan Veličković, vlasnik porodične mlekare „Veličković“ iz Surdulice je istakao koliko je značajna podrška firmama u prvim godinama poslovanja. Veličkovićevo preuzeće će uz rashladne komore koje će dobiti uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Evropskog PROGRESa, unaprediti poslovanje, povećati proizvodnju i zaposliti nove radnike.

„Iako su za većinu nas projekti društveno odgovornog poslovanja novina, radujemo se prilici da pomognemo svojoj zajednici i usvojimo praksu koja prevazilazi zakonske okvire i poslovne ciljeve”, istakao je Veličković čije preduzeće će donirati mlečne proizvode socijalno ugroženim porodicama i sprovesti akciju čišćenja dela korita reke Alkice,

EUprog 300916 03

Šef II sektora operacija Delegacije EU, Štefen Hudolin je ranije tokom dana sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem obišao Slobodnu zonu u Vranju čiji su infrastrukturni razvoj podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske kroz finansiranje izrade planske i tehničke dokumentacije, i na taj način doprinela realizaciji velikih investicija, kao što su „Geox“ i „ Ditre Italia“.

„Ovaj projekat pokazuje da su dugoročno razmišljanje, blagovremeno planiranje i priprema ključni za razvoj – u ovom slučaju za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta“ rekao je Štefen Hudolin i izrazio zadovoljstvo što će Evropska unija nastaviti da podržava Vranje u daljim nastojanjima da razvije Zonu i privuče još investicija.

Kroz novi projekat, Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog PROGRESa opredelile 192.000 evra za dalje unapređenje infrastrukture u Slobodnoj zoni koje podrazumeva izgradnju vodovodne mreže, atmosferske i fekalne kanalizacije i pristupne saobraćajnice.

„Preduslov svih investicija jeste razvijena infrastruktura, i ovo je konkretan primer značaja podrške koju Evropska unija i Vlade Švajcarske pružaju Vranju. Naša buduća saradnja će ići u tom pravcu kroz realizaciju infrastrukturnih, ali i drugih projekata koje sprovodimo sa Evropskim PROGRESom, a koji za cilj imaju bolji život građana i građanki Vranja“, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

EUprog 300916 04

Dvodnevnu posetu jugu Srbije, šef II sektora opearcija Delegacije EU Štefen Hudolin završio je u Bujanovcu gde sastao sa predsednikom opštine Šaipom Kamberijem i predsednikom Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoranom Stanković, i potvrdio posvećenost Evropske unije razvoju ovog dela zemlje.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE