EUprogres logo

Beograd, 23. decembar 2016. – Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog PROGRESa opredelile 105.000 evra za nabavku medicinske opreme za domove zdravlja u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Merošini, Svrljigu i Zdravstvenom centru u Knjaževcu. Nova oprema namenjena je radu službi za zdravstvenu zaštitu žena kako bi se unapredilo njihovo reproduktivno zdravlje.

"Opšte zdravlje ženske populacije jeste osnovni uslov za kvalitet života žena, a odražava se na ukupno zdravlje stanovništva i dobrobit društva. Donatori EU i Vlada Švajcarske podržale su ovu aktivnost Evropskog PROGRESa koja je usmerena na unapređenje zdravstvene zaštite, kao i očuvanje reproduktivnog zdravlja žena”, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, svakog dana u Srbiji jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice, dok je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji od kojeg svake godine oko 4.600 žena oboli. Iako nas ovakva statistika svrstava na vrh evropske liste po broju obolelih žena od ovih bolesti, prema rečima zdravstvenih radnika, ove bolesti se mogu prevenirati, a negativan ishod umanjiti, redovnim pregledima i adekvatnom zdravstvenom zaštitom, pa je time nova medicinska oprema od velikog značaja.

EUprogres za DZ 2

Dom zdravlja u Aleksincu je u okviru donacije vredne 11.500 evra dobio novu ginekološku stolicu i video kolposkop, koji će poboljšati zdravstvenu uslugu koja se pruža ženama u ovoj opštini.

"U okviru službe za zdravstvenu zaštitu žena postoje dve ginekološke ordinacije u kojima se godišnje vrši oko 15.000 pregleda. Sa novom ginekološkom stolicom moći ćemo da pružimo adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a na preglede će moći da dođu i žene sa invaliditetom. Takođe, naš stari kolposkopski uređaj je bio delimično oštećen, a sada će sa novim pregledi biti efikasniji i kraći”, rekao je direktor Doma zdravlja u Aleksincu Rodoljub Živadinović.

Ističući značaj nove medicinske opreme on je dodao i da je Dom zdravlja iz sopstvenih sredstava uspeo da nabavi novi ultrazvučni aparat i CTG uređaj za praćenje srčanog ritma, čime je deo medicinske opreme ove službe dodatno unapređen.

EUprogres za DZ 1

Nova medicinska oprema u vrednosti od 9.300 evra koja uključuje ginekološku stolicu i endovaginalnu sondu stigla je u Dom zdravlja u Beloj Palanci, dok je Dom zdravlja u Merošini pored ginekološke stolice dobio i CTG uređaj. U narednom periodu oprema će biti isporučena i drugim domovima zdravlja koji su obuhvaćeni ovom donacijom.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE