Radmanovo zbor080417 1a

U petak, 08. aprila 2017. godine, održan je zbor meštana sela Radmanovo na kojem su pored predstavnika sela, predsednika MZ Milana Savića prisustvovali i predsednik opštine Brus, Milutin Jeličić kao i pomoćnik predsednika opštine zadužen za investicije, Miloš Azdejković.

Na skupu su meštani izneli eventualne probleme koje bi imali pri mogućoj gradnji MHE koja je planirana, kako su čuli, vodotokom kroz njihovo selo, zaseok Pavličevići,

Radmanovo1a

Što se tiče gradnje MHE predsednik opštine Brus je rekao da će lokalna vlast stati iza meštana sela Radmanovo: "Ja sam predsednik opštine svih građana. Meni je jači opšti interes nego pojedinačni, o bilo kome da se radi. Prema tome na vama je odluka, ja samo hoću vas da ispoštujem i vaše interese da zaštitim.“

radmanovo zbor 080417 2a

Kasnije su svi zajedno prošetali kroz deo sela koji bi imao najviše štete pri postavljanju cevovoda i zaključili da se ne sme dozvoliti da cevovod prođe kroz selo jer bi to dovelo to toga da reka presuši. To bi za žitelje Radmanova, u zaseoku Pavličevići, praktično značilo da će ostati bez resursa koji im je od izuzetnog značaja za život jer posle propasti privrede u opštini Brus, oni najvećim delom živie od poljoprivrede.

Najveći problem meštana ovog dela sela je što će postavljanje cevovoda dovesti do nemogućnosti korišćenja reke u budućnosti. Voda se koristi i za rad dve seoske vodenice. Ako im uzmu reku, plaše se da će se selo ugasiti i odlučni su da na svaki način odbrane svoju reku, svoje selo i budućnost, svoju i svojih potomaka.


Iako je nedavnom Odlukom SO Brus zabranjena gradnja cevovodnih MHE duž toka reke, koji prolazi kroz naseljena mesta koja pripadaju opštini Brus, na skupu se moglo čuti i da lokalna samouprava opštine Brus slabo obaveštava stanovništvo o dešavanjima i odlukama.
Meštani Radmanova su se 2013. godine obraćali pisanim putem opštini Brus kada su čuli da je planirana gradnja MHE kroz njihovo selo ali odgovor još nisu dobili. Svesni su da je izgradnja MHE možda dobra za opštinu ali ako prođe kroz selo za njih nije i zato moraju sada zajedno da rešavaju ovakve probleme do kojih možda i ne bi došlo da ih je lokalna samouprava još 2010. okupila i upoznala o čemu se radi.

Možda je ovaj zbor meštana sela Radmanovo trebalo inicirati još 2010/11. pre izdavanja lokacijskih dozvola za mini-hidroelektrane koje su donete za vreme lokalne vlasti 2008. – 2012. godine, kada su izvršnu vlast vršile Nova Srbija i Demokratska stranka. Kasnije 2013. godine novoizabrana lokalna vlast je to poništila ali je zakonski vraćeno. Sadašnja vlast, koja je i donela Odluku o lokacijskim dozvolama, nedavno je zabranila izgradnju svih MHE pa dozvolila gradnju tri, a zatim uslovila da se ne mogu graditi cevovodne već samo branske MHE, odnosno cevovodne mogu tamo gde cevi ne prolaze kroz naseljena mesta ili kroz polja gde se odvija poljoprivredna proizvodnja koja donosi najviše prihoda meštanima.  

Pokušali smo da o ovoj temi da saznamo nešto i na zvaničnom sajtu opštine Brus ali za sada nema nikakvih informacija. Kako će se situacija odvijati dalje pokušaćemo da saznamo već prvog radnog dana kod organa opštine Brus koji su zaduženi za ovu problematiku.

U svakom slučaju meštani opštine Brus moraju aktivnije da prate rad opštinskih organa i odluke koje donose kako bi na vreme mogli da intervenišu i daju sugestije ako treba, kako ubuduće ne bi dolazilo do sličnih situacija. Ovakvi skupovi i zborovi treba da bude praksa svim mesnim zajednicama jer bitno je da ljudi koji žive na selu sami započinju inicijative za rešavanje problema ali i za unapređenje i razvoj mesne zajednice u kojoj žive.
N.Miljković

   


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Александар Милутиновић 219945627
Додао бих ово, оне треба ако икако може да буду изграћене на начин да не униште ни један део тока нити ток као целину. Уколико тако не могу, моје мишљење је да уопште не требају бити изграђене, ни узводно, ни низводно, невезано за насеље. На овако малим водама и под условима како се сада граде, оне ће уништити реку и живи свет у њој јер ће део тока нестати и неће бити могуће живом свету да се кроз реку креће. надам се да ће моћида се нађе разумно решење.
| 1 0
Александар Милутиновић 219946682
Браво за разговор и иницијативу мештана и локалне управе. Тако се све треба решавати, прво разговори и консултације а онда делање. Некад је могуће наћи компромис али не увек. Не смемо да уништимо природу, како неко рече, нисмо је добили од предака него смо је позајмили од потомока.
| 0 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE