GorjanJakovljevic2013

Brus 22.09.2013. Čitajući i slušajući vesti da se uskoro očekuje presuda u Strazburu po tužbi boraca Srbije protiv Vlade Srbije posetili smo prostorije Udruženja boraca Brusa i razgovarali smo sa Gorjanom Jakovljevićem, predsednikom Udruženja.

Pitali smo ga koliko članova broji Udruženje boraca Brusa? Kakva je sudbina i kada se očekuje presuda iz Strazbura? Kakav je položaj boraca u opštini Brus i kakve i koje  aktivnosti pripremaju?

“Imamo 768 članova učesnika rata na Kosovu I Metohiji, 330 članova učesnika ratova 1991-95 i 40 članova učesnika II svetskog rata.
Borci očekuju pozitivnu presudu iz Strazbura. I to ško skorije. Posle toga počinju najverovatnije pregovori sa Vladom  Srbije.
Mora se rešiti status svih boraca iz devedesetihih godina prošlog veka i da svi borci budu obuhvaćeni tim Zakonom. To će možda biti teži deo posla i osmišljavanje tog Zakona će biti veoma naporan posao. Ali uz odgovarajuće pritiske svih boraca taj Zakon će biti ostvaren. Ovo je ono što se odnosi na boračku populaciju na teritoriji cele Srbije.
Ono što nas posebno interesuje, Udruženje boraca Brusa, je položaj boraca u opštini Brus. Položaj je veoma loš i pored toga što su borci bili fleksibilni i poštovali sve vlasti do sada u Brusu, ne želeći da se mešamo u politiku, jednostavno sada smo primorani da nešto preduzmemo kako bi opstali.
Kako se priča, opština Brus je u nezavidnom položaju i mi borci Brusa moramo da se obratimo svim građanima a ne samo našim borcima da pokušamo da kako - tako nešto da sprečimo i da za našu decu nešto promenimo na bolje.
Iz tog razloga planiramo jednu akciju u skorije vreme. Pozvaćemo sve građane na jedan opštenarodni bunt ispred zgrade opštine Brus. Pokušaćemo, jednostavno, lokalnim moćnicima, da damo do znanja da ova situacija koja je sada u Brusu ne vodi nikuda i ničemu.
Jednostavno u  Brusu je vrlo teško  naći posao. U Brusu su ljudi postali apatični – bez nade i vere u bolje sutra. Čak i kad neko nađe posao nije siguran koliko će se zadržati na tom poslu i kako će biti plaćen.
Mislim da priče koje se godinama prosipaju iz opštinskih struktura o prosperitetu grada, o turističkom bumu, o gondolama i da ne pričam više o čemu sve ne… To su izgleda utopističke priče.
U te njihove priče izgleda da ni deca ne veruju, naročito njihova deca, i ne vraćaju se posle školovanja u Brus.
Mišljenja smo da svi građani Brusa bez obzira na političku pripadnost zaslužuju da imaju jedan uređen, lep grad – grad kakav želimo. I da svi građani Brusa imaju podjednaka prava i šanse.

Od 2007. godine do sada niko od opštinske vlasti nije uradio nešto opšte korisno u Brusu. Tu mislim na oživljavanje firmi koje su nekad imale 3.500 zaposlenih, niti to imaju u budućem planu da nešto promene po tom pitanju. Prema tome perspektiva omladine Brusa se svodi na kafiće, diskoteke, nezaposlenost...

U SO Brus ne postoji opozicija i svi su se okupili oko nekih svojih ciljeva. A i mene zbunjuje ta situacija,  da su se svi oni skupili i okupili oko vrlo malih i sitnih interesa. Velike interese imaju samo pojedinci.

Udruženje Boraca Brusa, jasno i glasno podržava protest Veterana ispred Skupštine Srbije i poziva sve Borce Kopaoničkog bataljona da se 28.09.2013 okupimo u Beogrdu.

Neka se naši potomci sa nama ponose, kao što se danas mi, ponosimo soluncima.” rekao je Gorjan Jakovljević, predsednik Udruženja boraca Brusa

N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE