samardzici

Brus 21.09.2013. Kada je osveštana crkva Svete Petke u Maloj Grabovnici imao sam veliku čast da upoznam bračni par Samardžić – Momčila i Anđu. Na prvi pogled delovali su mi da nisu iz Brusa i da su ovde došli trenutno da bi prisustvovali činu osveštanja crkve i svetoj liturgiji.

Kasnije sam saznao da je g-đa Anđa rodom iz Brusa i pokušao sam da stupim u kontakt sa njima. Mogu vam reći da sam im mnogo zahvalan što su me ispoštovali i odazvali se pozivu za razgovor.

Gospođa Anđa je rođena u Brusu ( Maloj Grabovnici), u podnožju brda na kom je izgrađena crkva Svete Petke. Sestra je frizerke Milosije. Odmah su mi se vratila sećanja - kada sam bio mali, pa skoro sva deca su išla sa majkama na šišanje kod Milosije i Anđe.

Kao mlada je otišla iz Brusa i upoznala gospodina Momčila Samardžića za kog se kasnije udala i formirali porodicu. Sada imaju i dva unuka a daće Bog biće ih više.

Gospodin Momčilo je Hercegovac, iz Nevesinja, njegov predak je učestvovao u Nevesinjskoj buni. Kada je prvi put došao sa Anđom u Brus, odmah je zavoleo ovaj kraj jer ga je sa okolnim brdima i klimom podsećao na njegovo Nevesinje.

Kako je neko vreme posle toga počela obnova i izgradnja crkve Sv. Petke u Maloj Grabovnici bračni par Samardžić je želeo od srca da pomogne. Učestvovali su kao darodavci u mnogim akcijama ali ne žele da o tome pišem jer kako su rekli: “Svako daje i pomaže koliko može. Mi smo tada mogli toliko a i sada koliko možemo pomažemo”.

Nadam se da će bračni par Samardžić, Momčilo i Anđa, uspeti u svojim planovima, ali i mi ostali trebalo bi da im se pridružimo i pomognemo, da jednog dana na mestu crkve Sv. Petke u Maloj Grabovnici bude ženski manastir.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE