Za vreme Topličkog ustanka velike borbe su se odvijale na teritoriji blaževačkog kraja u opštini Brus i Topličkom okrugu. Čuveni Kosta Vojinović, vođa Topličkog ustanka, veliku podršku imao je baš u blaževačkom kraju odakle su potekli najhrabriji i najodaniji borci koji su ga pratili do poslednjeg trenutka i dali živote za slobodu Srbije.

MarkoJ 0517 2a

Brus 23.05.2017. Nažalost u godini kada se obeležava 100 godina Topličkog ustanka skoro da niko i ne pominje ustanike iz blaževačkog kraja, kaže Marko Jovanović, iz sela Gornje Leviće, koji je nedavno posetio mesto pogibije čuvenog Koste Vojinovića kod vodenice u selu Grgure.

MarkoJ 0517 1a

"Davnašnja mi je želja bila da posetim istorijsko mesto gde je poginuo Kosta Vojinović kao i borci iz blaževačkog kraja. Borili su se junački i nisu želeli da padnu neprijatelju živi u ruke. Moj otac je bio kurir i izvidnica kod komita. Iako veoma mlad često je kao čuvajući ili tražeći ovce izviđao teren kako bi put ustanicima bio siguran. Više puta mi je pričao da je i on bio u opasnim situacijama pri susretu sa neprijateljskim patrolama ali je ipak uspeo da se izvuče i prenese izveštaj Kosti Vojinoviću.
Iz našeg kraja su bili veoma hrabri borci Danica Dimić i njena kći Stanka Petrović kao i sinovi Janićije i Đorđe, Radomir Gašić, Kosta Vučković, Vojislav Spasić - Trubač, Spasoje Kojić i još mnogi drugi koji su se borili sa mojim ocem Boškom. Veoma mi je žao što su svi oni zaboravljeni ali ja ću se boriti dok sam živ da se priča o njima čuje da ne padnu u zaborav.

MarkoJ 0517 2b MarkoJ 0517 3

Evo nedavno sam prvi put posetio mesto pogibije Koste Vojinovića i ostalih ustanika kod vodenice u selu Grgure kod Blaca.

MarkoJ 0517 7 MarkoJ 0517 6

Možda sam mogao i pre ali uglavnom sam putovao autobusom pa nisam imao mogućnosti. Ovaj put me je rođak odvezao i mogu reći da sam se osećao veoma ponosno što sam bio na mestu gde su poginuli junaci Topličkog ustanka. 
Po povratku u Brus išao sam i do opštine da se raspitam kakva je mogućnost da se bar jednoj ulici u Brusu da ime po junacima Topličkog ustanka iz blaževačkog kraja kako bi se sačuvali od zaborava. Dobio sam obaveštenje i nadam se da će u narednom periodu biti sprovedena akocija kako bi se i na ovaj način odužili našim precima.

MarkoJ 0517 8

Stvarno mi je žao što niko ne pominje te junake a naročito što opština Brus nije organizovala obeležavanje 100 godina od Topličkog ustanka u blaževačkom kraju kako bi mladi sačuvali uspomenu na te junake ali i osetili njihov borilački duh. Nadam se da će u narednom periodu to biti ispravljeno na grobovima junaka Topličkog ustanka iz blaževačkog kraja." - rekao je Marko Jovanović.

Pročitajte i tekst: Ne smemo zaboraviti junake Topličkog ustanka iz blaževačkog kraja
Nenad Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE