superbeba nis

Za 15 opština u Srbiji opredeljeno je 130 miliona dinara nepovratnih sredstva za projekte podsticaja rađanja, a ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava juče je potpisala ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. Za ova sredstva konkurisalo je 90 opština a na konkursu su prošle opštine Vladičin Han, Dimitrovgrad, Blace, Crna Trava, Žitište, Golubac, Knić, Trstenik, Šid, Vlasotince, Bačka Topola, Sečanj, Prokuplje, Nova Varoš i Irig.

„Ovo je prvi put da država konkretnim merama pomaže opštinama za bolju demografsku budućnost. Nakon toga trebalo bi da slede izmene zakona koji bi trebalo da stimulišu jedinice lokalne samouprave da se bave ovim pitanjima, da se mladi ljudi odlučuju da se vole više za Srbiju da imaju više dece“, rekla je Đukić Dejanović nakon potpisivanja ugovora.

Kriterijumi za dobijanje sredstava bili su da opština ima program „bolje demografske budućnosti“ i svaka od njih morala je da izdvoji najmanje 15 odsto sredstava iz svog budžeta za populacionu politiku.

Osim toga, kriterijumi su bili demografški indikatori, razvijenost opštine, kvalitet samog projekta, njegova održivost i efekti.

Inače, opština Blace već nekoliko godina iz svog budžeta izdvaja velika sredstva za podsticaj rađanja.
izvor:blace.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE