MrezazenaRO 1011171

Na drugom godišnjem sastanku Mreže žena Rasinskog okruga (MŽRO), održanom od 10. do 12. novembra u Vrnjačkoj Banji, na kojem je učestvovalo 27 aktivistkinja iz šest gradova okruga, razmotrene su aktivnosti između dva sastanka, od maja do novembra tekuće godine i plan za naredni period.

MrezazenaRO 1011172

U prethodnom periodu je, inače, sprovedena edukacija za pružanje podrške ženama koje su preživele muško nasilje u porodici za aktivistkinje Trstenika, Brusa i Ćićevca, održano je najmanje 10 tribina u seoskim naseljima o SOS podršci, 3 treninga za predstavnike/ce institucija o koordiniranoj akciji na suzbijanju nasilja, uvedene su grupe samopomoći i zastupanje korisnica pred sudom i održana akcija prikupljanja sredstava za osnivanje Fonda za hitnu podršku ženama.

U toku je kampanja za zaštitu žena od nasilja "Dosta sam crtala. Primeni zakon!".

MrezazenaRO 1011173

Na sastancima sa najvišim predstavnicima/cama lokalnih uprava razmotreno je stanje ženskih prava u okrugu, izrađena je Mapa ženskih prava i predstavljena na konferenciji Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou, koju je, maja 2017. u Beogradu, organizovala Stalna Konferencija gradova i opština. Ponovo je podneta inicijativa za proglašenje Dana sećanja na majske proteste građanki i građana 1999. protiv mobilizacije. Mreža je sarađivala sa nacionalnim mrežama, Žene protiv nasilja i Žene u crnom, na pitanjima bezbednosti. Tokom leta uspostavljeni su kontakti sa Asocijacijom žena Kosovske Mitrovice za ljudska prava, a cilj saradnje je veći uticaj žena na evropske integracija regiona i pregovore Beograd - Priština.

MrezazenaRO 1011174

Kada je reč o daljim aktivnostima Mreže žena Rasinskog okruga, planiran je nastavak rada na podizanju kapaciteta organizacija za pružanje podrške ženama koje trpe nasilje i druge vidove diskriminacije, na podsticanju ženskog samoorganizovanja i sagledavanju potreba i prioriteta žena planirani su novi susreti sa zvaničnicima o konkretnim merama za unapređenje kvaliteta života građanki, radionice sa ženama u seoskim naseljima o tome kako da prepoznaju i kome da prijave nasilje u porodici...

MrezazenaRO 1011175

U okviru predstojeće kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama", dogovoreno je organizovanje niza aktivnosti: radionica, uličnih akcija, tribina, distribucije informativnog materijala...

Mreže žena RO je koalicija formalnih i neformalnih ženskih grupa i individualnih aktivistkinja, koja se bavi političkim, ekonomskim i osnaživanjem žena za izgradnju mira i borbu protiv nasIlja, podsticanjem ženskog samo-organizovanja i zagovaranjem za promene javnih politika u korist rodne ravnopravnosti. Mrežu čine: Udruženje žena Una, Ćićevac, Kaliopa Brus, Ž kao žena i kao Župa, Fond za unapređenje resursa građana/građanki Trstenik, Romani cikna Kruševac. Koordinirajuća organizacija Mreže je Udruženje žena Peščanik iz Kruševca.
 Snežana Jakovljević, UŽ Peščanik


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE