Kaliopa2211172

Udruženje žena "Kaliopa" iz Brusa održalo je inicijalni sastanak povodom realizacije projekta "Žene Brusa protiv nasilja nad ženama i devojčicama" koji će se sprovesti na teritoriji opštine Brus.

Kaliopa2211171
" UŽ "Kaliopa" jedina je ženska grupa na području Brusa koja se bavi ljudskim pravima žena i zagovaranjem za unapređenje položaja žena. Grupa je osnovana 2016. i sa drugim ženskim grupama u Rasinskom okrugu čini Mrežu žena za ženska prava. Naša iskustva pokazuju da žene na selu često ne prepoznaju nasilje kojem su izložene, stide se da priznaju da su žrtve nasilja u porodici i smatraju da su one same krive za to što im se događa. Podizanje svesti žena u selima, ali i opšte javnosti da je nasilje sramota nasilnika i države a ne osobe koja trpi nasilje, da postoje načini da se iz nasilja izađe i da se zatraži podrška je izuzetno važno i to je ono čime ovaj projekat želi da se bavi.Projekat će trajati 2 meseca podrazumeva i saradnju sa akterima i akterkama javnog i političkog života u opštini, pre svega Centrom za socijalni rad, policijom, Domom zdravlja i lokalnom upravom uključujući Savet za rodnu ravnopravost, ali i drugim ženskim grupama." rekla je Ivanka Jakovljević Moskovljević, predsednica UŽ "Kaliopa" Brus.

Na sastanku je rečeno da projekat ima za cilj da doprinese vidljivosti problema nasilja prema ženama u Rasinskom okrugu posebno u ruralnim sredinama, u kojima postoji mnogo predrasuda i gde se nasilje još uvek često smatra privatnim, a ne društvenim problemom.

Projekat obuhvata i 3 radionice koje će se održati u 3 seoske mesne zajednice u opštini Brus - Milentija, Žunje i Lepenac. Svaka radionica trajaće sat i po do 2 i obuhvatiće temu nasilja prema ženama i uloga koje pojedini subjekti imaju u sistemu zaštite od nasilja sa ciljem da se poveća informisanost učesnica o nasilju prema ženama i u porodici, kao i da se unaprede kontakti sa postupajućim institucijama.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE