Opština Brus poseduje dosta ekonomskih i turističkih potencijala koji još nisu aktivirani dok se o planovima već decenijama uglavnom govori a vreme nepovratno prolazi.

Banja MHE111718

Takav je slučaj sa decenijskim obećanjima izgradnje gondole i "Bruske Banje" koja bi ako se realizuju u skorašnje vreme sigurno doveli do turističkog buma ove nerazvijene opštine i na taj način koliko toliko zadržali stanovnike ovog područja da se ne odsele. I dok čitamo da se ubrzano uređuje Jošanička Banja koja se nalazi sa suprotne strane Kopaonika prošetali smo do Bruske Banje da vidimo kakvo je trenutno stanje.

Banja MHE111703

I dalje nema putokaza koji bi turiste informisali da postoji Bruska Banja i kako da dođu do nje. Prilaz banji je i dalje u stanju kakav je bio prošli put a možda i za nijansu lošiji.

Banja MHE111704

I dalje su tu kanali sa otpadnim vodama ali je hladno vreme pa nema neprijatnih mirisa.

Banja MHE111711 Banja MHE111710

Otpadne vode se pojavljuju i u samom polju pa bi uskoro mogle da se približe i banjskom izvoru i bazenu što bi bilo veoma loše.

Banja MHE111705 Banja MHE111706
Banja MHE111707 Banja MHE111714

Prilaz do česme sa banjskom vodom koja je u funkciji i na kojoj građani toče lekovitu vodu mogao bi da se uredi i poploča kako bi građani lakše došli do same česme i bez ulaza u ograđeni deo.

Banja MHE111719
Tokom boravka u banji primetili smo u daljini građevinske mašine pa smo prošetali da vidimo o čemu se radi.

Banja MHE111720 Banja MHE111721

Kada smo došli na lice mesta zatekli smo radnike koji su izvodili radove na izgradnji MHE i koji su nam rekli da grade cevovod za MHE ali su prvo morali da pročiste deo obeležene trase koja je bila puna otpadnih voda i smeća, a usput su očistili i rastinje.

Banja MHE111701 Banja MHE111702

Na pitanje da li će ta površina i ubuduće da se održava rekli su da hoće i da su čuli od investitora da će tu najverovatnije biti napravljena staza za šetanju, koja će možda biti i popločana. 

Banja MHE111722

Posle ovog razgovora pošli smo da vidimo dokle je pročišćena vada. Možemo reći da obod budućeg banjskog parka sada izgleda uređenije i sasvim drugačije u odnosu na prethodni period kada ovaj prostor nije održavan.

Banja MHE111726 Banja MHE111727

Trasa cevi za MHE će proći i ispod prilazne staze Bruskoj Banji i nastavlja prema Žiljcima pa će i taj deo biti očišćen i uređen što će doprineti da se uredi i okolina kao i mogućnost da već pomenuta buduća pešačka staza krene ispod Doma kulture i završi negde u blizini Žiljačkog polja.

Banja MHE111715 Banja MHE111716

Banja MHE111717

Brusjani bi uglavnom trebali svi zajedno da brinu o Bruskoj Banji i da spreče dalje propadanje i uništavanje onog što je već izgrađeno jer uređenje oboda banjskog parka doprineće i da se budući investitori lakše i brže odluče da ulažu u izgradnju Bruske Banje.

Banja MHE111708 Banja MHE111709

Trebalo bi sprovoditi zajedničke akcije svih aktera u opštini Brus, kako društvenog tako i privatnog sektora, kako bi stanje moglo brže da se popravi nabolje i da za par meseci ili godinu-dve počne plansko uređenje i izgradnja Bruske Banje koja je svakako potencijalni banjski i klimatski centar

Pročitajte i tekst Šta bi bilo, kad bi bilo da i Brus banju ima (klik)


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE