EUprogres logo

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici boraviće 4. decembra 2017. godine u prvoj poseti jugu Srbije, gde će obići projekte koje u Vranju i Bujanovcu finansira Evropska unija a koji doprinose razvoju infrastrukture, podsticaju konkurentnosti lokalnih ekonomija i otvaranju novih radnih mesta, kao i unapređenju zdravstvenih usluga.

Amabasador Fabrici će u Vranju zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem obići Slobodnu zonu Bunuševac, čiji je infrastrukturni razvoj, u proteklih sedam godina, kroz finansiranje izrade planske i tehničke dokumentacije, Evropska unija podržala sa preko 700.000 evra.

U Vranju će šef Delegacije EU obići i radove na završetku hirurškog bloka pri vranjskoj bolnici za koje je EU izvdojila 2.8 miliona evra, a koji će značajno unaprediti kvalitet zdravstenih usluga koje ova zdravstvena ustanova pruža za preko 250.000 stanovnika i stanovnica Pčinjskog okruga.

Tokom posete ambasador Fabrici će se u Bujanovcu sastati sa predsednikom Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoranom Stankovićem, kao i sa Šaipom Kamberijem, predsednikom opštine Bujanovac. Fabrici će takođe učestvovati u radu Odbora zainteresovanih strana za projekat Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, čiju je izgradnju EU u partnerstvu sa Vladom Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, finansirala sa preko 800.000 evra, dok je Vlada Republike Srbije kroz opštinu Bujanovac i Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu učestvovala sa 208.000 evra. Ovom prilikom šef Delegacije EU će se sastati i sa dekanom Ekonomskog fakulteta u Subotici, Aleksandrom Gruborom.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE