EUprogres logo

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Sem Fabrici boraviće 27. i 28. marta 2018. godine, u prvoj poseti jugozapadnoj Srbiji gde će obići projekte koje u Novom Pazaru i Sjenici finansira Evropska unija, a koji doprinose razvoju infrastrukture i unapređenju zdravstvenih usluga, kao i podsticaju konkurentnosti lokalnih ekonomija i otvaranju novih radnih mesta.

Prvog dana posete, 27. marta, šef Delegacije EU, Sem Fabrici će u Novom Pazaru zajedno sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem obići radove na izgradnji nove zgrade Hitne pomoći za koje je EU izdvojila 680.000 evra. Ambasador Fabrici će takođe posetiti mladog preduzetnika Serveta Madžgalja koji je uz pomoć EU i Vlade Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES dobio opremu i otvorio svoju prodavnicu za preradu i prodaju kafe i čaja.

Šef Delegcije EU će u Novom Pazaru pored sastanka sa gradonačelnikom Biševcem, razgovarati sa predsednikom Bošnjačkog nacionalnog veća, Sulejmanom Ugljaninom, kao i sa muftijom Mevlud ef. Dudićem, predsednikom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i reis-l-ulemom Islamske zajednice Srbije, Seadom Nasufovićem.

Drugog dana posete, 28. marta, ambasador EU, Sem Fabrici će u Sjenici zajedno sa predsednikom opštine Hazbom Mujovićem posetiti preduzeće koje proizvodi ratluk, Masry Plus, koje je uz podršku EU dobilo opremu za unapređenje proizvodnje, a obićiće i Regionalni centar za razvoj poljoprivrede u Sjenici koji je otvoren i opremljen uz podršku zemalja Evropske unije.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji je doprineo održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržavale su sa ukupno 24,46 miliona evra. Program je imao za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu je sprovodila Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine koje su učestvovale u programu – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE