Profesor istorije Radoljub Jotić svojim radom i zalaganjem izborio se da junaci Topličkog ustanka iz blaževačkog kraja ne padnu u zaborav .R Jotic0917

Povodom 100-godišnjice od Topličkog ustanka profesor Jotić je podsetio javnost da su aktivni učesnici od prvog dana bili i ustanici iz blaževačkog kraja koji su dali svoje živote tokom borbi u okolini Blaževa ali i u topličkom kraju.

O inicijativi i nameri za postavljanje spomen-obeležja junacima iz blaževačkog kraja pričali smo sa Radoljubom Jotićem, profesorom istorije, u septembru mesecu 2017. godine. (tekst pročitajte OVDE)

RadoljubJotic 0917cProfesor Jotić, kao istoričar, koji je prvi ozbiljno počeo da istražuje prošlosti blaževačkog kraja, sebi nikada ne bi oprostio propuštanje jedinstvene prilike da se ispravi ova vekovna nepravda kako bi posle 100 godina junaci pali za slobodu Srbije konačno dobili odgovarajuće spomen-obeležje u porti crkve u Blaževu i time bio ispunjen zavet Koste Vojinovića.

Do danas nisu bila podignuta nikakva nadgrobna obeležja, što je zabrinjavalo profesora Jotića kao i činjenica da u Blaževu skoro niko nije znao ko je tu sahranjen, a prosto čudi da se niko od nadležnih iz lokalnih organa vlasti nije setio ovih junaka Topličkog ustanka koji su svojim primerom pokazali da nema života bez slobode.
Posle pokretanja inicijative 2017. godine da se podigne spomen ploča junacima Topličkog ustanka iz blaževačkog kraja profesor Jotić je uspeo u nameri da se postavi spomen ploča - Stanki Petrović Dimić, Janićiju Dimiću, Đorđu Dimiću, Spasoju Kojiću, Ivanu Mijoviću i Todoru Pavloviću kao i svim palim komitama i borcima u oslobodilačkim ratovima od 1912 do 1918. godine.

Blazevo spomenikTop junacima

"Najmanje što se moglo učiniti za naše junake je to da im se dostojno obeleže grobovi i otrgnemo ih od zaborava. Time je ispunjen i zavet legendarnog vojvode Koste Vojinovića, a blaževački kraj je konačno dobio prvo spomen-obeležje iz ovog perioda." rekao je Radoljub Jotić, profesor istorije u Oš "Jovan Jovanović Zmaj" u Brusu.

Na grobovima junaka Topličkog ustanka obraz je izgubljen ali je bar duša spasena zahvaljujući profesoru istorije Jotić Radoljubu, Eparhiji kruševačkoj, predsedniku MZ Nebojši Nestoroviću i drugim plemenitim ljudima koji su zaslužni da se istorija blaževačkog kraja sačuva za buduća pokolenja.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE