EUPro KG141118c

„Evropska unija pruža kontinuiranu podršku lokalnom razvoju sa dosadašnjim ulaganjem od 300 miliona evra, a samo finansiranje razvoja poslovne infrastrukture omogućiće unapređenje ukupnog poslovnog okruženja u Srbiji i privlačenje investicija te bolji život stanovništva”, rekao je danas u Kragujevcu šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, čestitajući predstavnicima i predstavnicama 34 lokalne samouprave1 kojima je preko razvojnog programa EU PRO odobreno ukupno 40 projekata.

Lokalne samouprave će tako realizovati dvanaest projekata koji se odnose na izradu projektno-tehničke dokumentacije, 19 projekata forumulisanja planske dokumentacije i devet projekata poslovne infrastrukture, koji će doprineti stvaranju uslova za unapređenje ekonomskih aktivnosti i privlačenje investicija.

EUPro KG141118a

Ambasador Fabrici je posebno čestitao zaposlenima u lokalnim administracijama koji su uložili znanje i napore u pripremu kvalitetnih projekata, kao i gradonačelnicima i predsednicima opština koje su obezbedili političko vođstvo i viziju.

Šef Delegacije EU je takođe istakao da su lokalne samouprave važan partner u evropskim integracijama, jer se više od 70 posto zakonodavstva EU sprovodi na lokalnom nivou, i zato i lokalne samoprave kao i lokalne zajednice treba da budu uključenje u proces pristupanja EU.

„Ministarstvo za evropske integracije podržava realizaciju ovog programa budući da se njegovim sprovođenjem obezbeđuje održivi razvoj lokalnih samouprava uz smanjenje regionalnih dispariteta i kontinuirano jačanje sposobnosti gradova i opština za korišćenje evropskih fondova“, rekao je Branko Budimir, pomoćnik ministra za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Kako je dodao podrška poboljšanju poslovnog okruženja predstavlja nezaobilazan činilac ukupnog progresa lokalnih samouprava.

Kako je rečeno u narednom periodu aktivno će se raditi na razvoju sličnih programa u nadi da će razvojni partneri među kojima je i EU podržati njihovu realizaciju.

U Kragujevcu će u domenu unapređenja poslovne infrastrukture preko EU PRO programa biti realizovana dva projekta vredna skoro 800.000 evra, i to revitalizacija i proširenje braunfild lokacije u industrijskoj zoni Kragujevac i izrada tehničke dokumentacije za sanaciju mosta preko reke Lepenice.

EUPro KG141118g

„Za Kragujevac i Šumadiju program EU PRO je od još veće važnosti jer u prethodnih deset godina Šumadija nije imala pristup ovom tipu razvojne pomoći i ponosan sam što smo je dočekali spremni jer to je dokaz da radimo strateški i da dugoročno gledamo na razvoj regiona i grada“, rekao je Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca ističući da su lokalne samouprave pouzdan i relevantan partner međunarodnim organizacijama a da centralni nivoi vlasti mogu značajno da pomognu u efikasnom dizajniranju i sprovođenju razvojnih projekata i politika.

EUPro KG141118f

Prilikom obilaska zgrade Legata akademika Nikole Koke Jankovića, u čiju su izgradnju Kragujevac i Evropska investiciona banka (EIB) zajedno uložile 680.000 evra, šef Delegacije Evropske unije, Sem Fabrici je istakao da EU podržava očuvanje ali i promociju kulturnog nasleđa Srbije kao dela evropskog kulturnog nasleđa.

„Srpska kultura ima važnu i dugu tradiciju i uvek je bila i biće deo evropskog kulturnog nasleđa, što čini i vezu za budućnost“, rekao je Ambasdor Fabrici.

Kako je dodao 2018. godina je proglašena za godinu kulturnog nasleđa u Evropi i Srbiji , a EU podržava oblast kulture kroz različite projekte, uključujući rekonstrukciju Sinagoge u Subotici, rehabilitaciju tvrđave u Baču, a do kraja godine treba da se završi rekonstrukcija Golubačke tvrđave, spomenika srednjevekovne arhitekture.

Šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre je istakla da iako kritičari akademika Nikolu Koku Jankovića vide kao tradicionalistu, neopterećenog time da bude moderan, ovaj skulptor je dobio jedno od najmodernijih zdanja srpske kulture.

„Drago mi je da smo podržali izgradnju ovog legata i to je samo deo od 8 miliona evra koliko smo poslednjih godina uložili u institucije kulture u Srbiji“, rekla je Dubravka Negre.

EUPro KG141118d EUPro KG141118e

U Kragujevcu se šef Delegacije EU sastao sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem kao i sa predstavnicima regionalnih razvojnih agencija i razgovorao o prioritetima razvoja na lokalnom nivou i ulozi koju lokalne samouprave i regionalne agencije imaju u procesu evropskih integracija Srbije.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

1Lokalne samouprave koje će uz podršku Evropskae unije realizcovati projekte izrade tehničke i planske dokumentacije kao i projekata poslovne infrastrukture: Aranđelovac, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Čačak, Čajetina, Dimitrovgrad, Doljevac, Knjaževac, Kragujevac, Kraljevo, Kučevo, Leskovac, Majdanpek, Merošina, Niš, Paraćin, Pirot, Priboj, Rača, Raška, Smederevo, Sokobanja, Surdulica, Svilajnac, Šabac, Topola, Užice, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje i Zaječar


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE