Ts DanVinara24

Vinari i ljubitelji dobrog vina u opštini Trstenik će i ove godine obeležeti Sveti Trifun 14. februara u Likovnom salonu doma kulture u organizaciji Turističke organizacije Trstenika i uz Opštinu kao pokrovitelja.

Obeležavanje Svetog Trifuna u opštini Trstenik je obnovljeno pre 20 godina na inicijativu nekoliko entuzijasta iz redova vinogradara. Od tada pa do današnjih dana, iz godine u godinu sve je više zasada vinograda, sve je više dobrih vina i vinara. Trstenički vinari zauzimaju značajno mesto na vinskoj ali i turističkoj mapi Srbije.

trifunDan Svetog Trifuna Srpska pravoslavna crkva proslavlja 14. februara. U narodu je poznat i pod imenom Orezač, Zarezan, Zarezojlo, Sveti Tripun, Sveti Trivun, a slavi se kao zaštitnik vinogradara, zanatlija i ugostitelja. Vinogradari tog dana, pre izlaska Sunca, odlaze u vinograd i, radi bogatog roda, orezuju dva-tri čokota, uz molitve da vinograd rodi i zaliju ih starim vinom da bi time povratili snagu vinogradu posle duge zime.

Postoji verovanje da Sveti Trifun štiti sela od grada i poplava, odnosno da je čuvar polja i vinograda od raznih štetočina.

Kult Svetog Trifuna veoma je razvijen u srpskim krajevima. Ovaj svetac se na poseban način obeležava u svim domaćinstvima koja se bave vinogradarstvom i voćarstvom uz presecanje slavskog kolača i simbolično orezivanje čokota u vinogradima.
izvor:turizamtrstenik.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE