Uručeni ugovori za 38 preduzeća iz Zaječarskog, Jablaničkog, Nišavskog, Pirotskog, Pčinjskog i Topličkog okruga

EUPRO Bujanovac sertfikati0219

„Evropska unija (EU) pruža podršku mikro i malim preduzećima koja čine 90 posto svih preduzeća i stub su privrede kako u Srbiji tako i u zemljama EU“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici prilikom uručivanja ugovora o donaciji prvoj grupi od 38 od ukupno 106 preduzeća sa juga Srbije čiji su projekti odobreni preko programa EU PRO.

„Podrškom vašim preduzećima pokazujemo da će dobre ideje uvek imati podršku, a da vi sami morate da stvarate budućnost, vodite svoja preduzeća i zapošljavate ljude. Evropska unija je tu da vam preko programa EU PRO pomogne da realizujete svoje ideje i pretvorite ih u poslovne prilike“, poručio je šef Delegacije EU preduzetnicima i preduzetnicama i dodao da će Evropska unija nastaviti da pomaže ovaj deo zemlje kroz svoje političke, finansijske i socijalne instrumente.

Evropska unija je sa više od dva miliona evra podržala mikro i mala preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije imajući u vidu da su ona ključna za postizanje privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta. Preduzeća, koja se pretežno bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, dobiće novu opremu i tako povećati svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda a već u prvoj godini zaposliti 255 ljudi, što čini povećanje od 25 procenata u odnosu na trenutni broj zaposlenih.

Šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji, koja sprovodi EU PRO program, Mikela Telatin poručila je nagrađenim preduzećima da je važno da daju dobre primere u svojim zajednicama i promovišu pozitivne promene koje doprinose boljem životu građana.

EUPRO Bujanovac MikelaTelatin

„UNOPS će kroz implementaciju EU PRO programa stvarati sinergiju tako što će promovisati preduzetništvo, razvoj lokalne i ekonomske infrastrukture i socijalnu koheziju i unapređivati kvalitet života stanovništva. To je ujedno i mandat UNOPSa – podrška ljudima da stvaraju bolji život a zemljama da ostvare održivi razvoj“, rekla je Mikela Telatin.

Poziv je sproveden u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, Ministarstvom privrede, Razvojnom agencijom Srbije, regionalnim razvojnim agencijama i privrednim komorama, a značajnu podršku su pružile i lokalne samouprave uključene u sprovođenje programa EU PRO.

EUPRO Bujanovac pred opstine0219

„Ovakvi podsticaji koje pruža Evropska unija doprinose naporima lokalne samouprave da se unapredi razvoj opštine, a drago mi je da je čak pet preduzeća iz Bujanovca i jedno iz Preševa dobilo podršku“, rekao je Šaip Kamberi predsednik opštine Bujanovac.

Šef Delegacije EU, ambsador Sem Fabrici je ranije tokom dana u Vranju zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem obišao novu zgradu hirurškog bloka čiju izgradnju je podržala EU.

EUPRO VranjeBolnica 02192

„Ovaj projekat je bio zaista važan imajući u vidu činjenicu da Vranje predstavlja regionalni zdravstveni centar koji pruža zdravstene usluge za više od 250.000 stanovnika“, rekao je ambasador Fabrici dodajući da je Hirurški blok uveo zdravstveni sistem Vranja u 21. vek.

EUPRO Vranje gradonac0219

„Zahvaljujući sredstvima Evropske unije, Vlade Srbije i lokalne samouprave sada Grad Vranje i Pčinjski okrug, kao osiguranici iz Kosovsko-pomoravskog okruga imaju dobar, savremeni hiruruški blok, a zaposleni imaju izuzetno dobre uslove za rad”, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će se u narednom periodu uz podršku Vlade Srbije a na osnovu projektno- tehničke dokumentacije čiju izradu je finansirala EU, rekonstruisati i stari deo bolnice i tako dobiti funkcionalan kompleks između stacionarnog dela bolnice I hirurškog bloka koji se prostire na oko 6.000 kvadrata, ima osam operacionih sala, intenzivnu negu i urgentnu medicinu.

EUPRO VranjeBolnica 02191

„U svim delovima zemlje neophodna je dobra koordinacija između centralnih i lokalnih nivoa vlasti, privatnog sektora i civilnog društva, koji svi zajedno moraju da rade na društvenom i ekonomskom razvoju zemlje. I ja se nadam da će taj zajednički uložen trud uskoro dovesti Srbiju do članstva u EU“, zaključio je ambasador Fabrici.

EUPRO Bujanovac NacSavetAlb 0219

Ambasador EU, Sem Fabrici se tokom posete jugu Srbije u Bujanovcu takođe sastao sa predsednikom opštine Šaipom Kamberijem, kao i predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, Ragmijem Mustafom, a imao je sastanak sa predsednikom Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, prof Zoranom Stankovićem.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE