Na brdu iznad turističkog centra Brzeće podignut krst koji je noću osvetljen

Brzecekrst05195

Početkom aprila meseca u turističkom centru Brzeće postavljen je krst, visine 10 i širine 5,2 metra, koji je noću osvetljen a nalazi se na trasi nove pešačke staze, koja kreće od crkve Sveti Roman (koja je u izgradnji) i vodi kroz borovu šumu do centra naselja.

Brzecekrst05194

Posle postavljanja krsta urađeni su radovi na njegovom osvetljenu, koji su završeni 24. aprila, pa je krst noću vidljiv iz velike daljine.

Brzecekrst05191

 Osvećenje krsta u Brzeću planirano je u petak 03. maja u 14:00 časova a osveštaće ga Episkop kruševački Gospodin David uz sasluživanje sveštenika arhijerejskog namesništva kruševačkog i aleksandrovačko-bruskog.

Časni krst kao simvol i znak Hrista
Brzecekrst05196

"Časni krst je najsvetiji znak i simvol naše vere. Sve Svete tajne se svršavaju prizivom Svetog Duha i pečatom krsta: krštenje, mirpomazanje i božanska evharistija. Svi svešteni blagoslovi su u znaku krsta. Svešteni hramovi, svešteni predmeti i odežde osvećuju se časnim krstom. Nezamisliva je bilo koja ligurgička radnja ili skup bez krsta. Krst je i najverniji drug svakog pravoslavnog hrišćanina, od trenutka kad se rodimo do naše smrti. Krstom se označava i grob svakog hrišćanina.
Krstimo se često, stavljamo znak krsta na grudi, u stanove, na automobile, na radna mesta, i kao što peva Crkva: "Krst je čuvar cele vaseljene, Krst je lepota crkve, Krst je careva moć, Krst je vernih potpora, Krst je slava anđela i demonima rana. Krst je još ne samo najsvetiji i najdraži, nego i nezamennjiv hrišćanski simvol. Bez njega je nezamisliva Crkva Hrista raspetog. Zato jeretici ili ne ukazuju dužno poštovanje časnom krstu, kao protestanti ili evangelici, ili ga sasvim nepodaštavaju kao Jehovini svedoci.U Starečniku piše kako je sv. Jovan pitao demone čega se oni najviše boje kod hrišćana, i oni us mu odgovorili: "Od tri stvari imamo strah: od onoga što nosite oko vrata, od onoga čime se kropite u Crkvi, i od onoga što jedete na liturgiji." Onda ih je on ponovo upitao: "Čega se od svega toga najviše bojite?" I odgovorili su mu: "Kad biste dobro održavali ono što jedete na liturgiji niko od nas ne bi mogao nauditi nijednom hrišćaninu."Dakle, ono čega se demoni najviše boje jeste krst, krštenje i božansko pričešće." iz knjige "Krst Hristov" u izdanju Zadužbine Svetog manastira Hilandar.

U Brzeću je u toku izgradnja crkve Sveti Roman

Brzece osvestanjekrsta120518a

U turističkom centru Brzeće je u toku i izgradnja crkve Sveti Roman koja je započeta postavljanjem i osveštavanjem krsta 12. maja 2018. godine, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, a temelj je osveštan o prazniku Vavedenja 21. novembra 2018. godine.
Dobrom voljom meštana sela Brzeća i drugih blagočestivih hrišćana radovi na crkvi idu po planu ali da bi bila završena potrebno je još dosta sredstava.

Brzece crkva05198Ukoliko ste u prilici da donirate sredstva za izgradnju crkve u Brzeću u skladu sa svojim mogućnostima obratite se svešteniku Milovanu Sokoloviću na br. tel: +381 66 800 95 70
Nenad Miljković i prijatelji


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE