EUPro OSBalajna06191

Od naredne školske godine više od 200 đaka Osnovne škole „Jastrebački partizani“ u naselju Balajnac u opštini Merošina imaće bolje uslove za boravak i učenje zahvaljujući podršci Evropske unije preko razvojnog programa EU PRO. Radovi ukupne vrednosti 133.000 evra podrazumevaju obnovu fasade, zamenu stolarije i podova, rekonstrukciju sanitarnih čvorova i instalaciju sistema grejanja na pelet. Ovi i drugi radovi će značajno doprineti poboljšanju energetske efikasnosti objekta pa tako i uštedama u opštinskom budžetu.

Pored navedenih radova, posebna pažnja će biti usmerena na unapređenje socijalne uključenosti Roma i Romkinja u naselju Balajnac. Naime više od polovine đaka u školi dolazi iz romske zajednice pa će tako vrtić koji radi u sastavu škole od naredne školske godine pohađati i deca romske nacionalnosti. Ove aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja realizuju se u saradnji sa programom Swiss PRO, a predviđaju da deca i roditelji iz romske zajednice budu aktivno uključeni u proces obrazovanja i vannastavnih aktivnosti.

„Projekti poput ovoga su od važnosti za lokalne zajednice jer stvaraju jednake mogućnosti za obrazovanje dece i uslove za ostanak ljudi u manjim sredinama“, rekla je načelnica Nišavskog okruga, Dragana Sotirovski.

EUPro OSBalajna06194

„Posebno mi je drago da su gotove sve opštine na teritoriji Nišavskog okruga aplicirale sa kvalitetnim projektima i da će kroz EU PRO program realizovati projekte koje se odnose na unapređenje lokalne infrastrukture, ali i izradu planske i tehničke dokumentacije“, navela je Dragana Sotirovski.

EUPro OSBalajna06195

„Opština Merošina intenzivno radi na unapređenju kvaliteta obrazovanja, i već smo tri osmogodišnje osnovne škole renovirali, a sada će uz podršku Evropske unije i Vlade Srbije i naselje Balajnac dobiti renoviranu školu“, rekao je predsednik opštine Merošina, Saša Jovanović i dodao da se planira i renoviranje centralne škole u Merošini.

EUPro OSBalajna06193

Radove će u periodu od 90 dana izvoditi firma MPP „Jedinstvo” a.d. iz Sevojna, izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Merošina.

„Ovo je jedan od 37 projekata lokalne infrastrukture vrednih 4,5 miliona evra koje EU podržava preko programa EU PRO a koji doprinose boljem kvalitetu života stanovništva u lokalnim samoupravama“, navela je Jasmina Ilić, menadžerka sektora infrastrukture u EU PRO-u. Kako je dodala, u Nišavskom okrugu se trenutno realizuje 18 projekata ukupne vrednosti skoro 1,2 miliona evra, od čega EU ulaže preko 810.000 evra, a doprinos sa lokala iznosi 350.000 evra.

EUPro OSBalajna06192

Projekat „Poboljšanje školske infrastrukture u naselju Balajnac i unapređenje inkluzije Roma i Romkinja“ finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE