EUPRO SVzonaprivredjivanja0619

"Evropska unija podržava unapređenje poslovne i javne infastrukture u lokalnim samoupravama putem EU PRO programa jer se na taj način stvara povoljno poslovno okruženje za investicije što znači nova radna mesta, a unapređuje se i kvalitet života ljudi", rekao je šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije (EU), Štefen Hudolin prilikom obilaska infrastrukturnih projekata koje EU finansira u Svilajncu i Kragujevcu.

"Ovo je primer kako Evropska unija ulaže direktno u opštine, na lokalnom nivou, gde se život zapravo dešava i mi se trudimo da odgovorimo na konkretne potrebe lokalnih samouprava bilo da su one manje ili više razvijene, dok je Svilajnac primer opštine koja je dobila sredstva i već uspešno sprovela niz projekata", kazao je Štefen Hudolin obilazeći radove na infrastrukturnom opremanju industrijske zone "Nova zona privređivanja" u Svilajncu.

Radovi u zoni, koje EU podržava sa 200.000 evra, a opština učestvuje sa 46.000 evra, podrazumevaju izgradnju pristupnih puteva i komunalne infrastrukture koja obuhvata vodosnabdevanje, kanalizaciju i snabdevanje električnom energijom.

EUPRO SVpredopstine

"Ovo je druga industrijska zona u vlasništvu opštine koju razvijamo uz podršku EU kako bi imali završenu infrastrukturu u zoni. Za nas ovo znači oko 18 hektara za nove investitore, a već imamo potpisan ugovor sa slovenačkom firmom „Hočevar” koja je kupila plac ovde, uz našu garanciju da ćemo završiti nedostajuću infrastrukturu na kojoj se sada radi", rekao je Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Kako je rekao glavni kapacitet opštine Svilajnac su mladi, sposobni ljudi koji rade u lokalnoj administraciji a koji mogu da spreme projekte u skladu sa visokim zahtevima EU i istakao da je Evropska unija najveći donator u opštini Svilajnac a posebno je bila značajna pomoć koju je pružena u obnovi od poplava 2014. godine.

EUPRO SV DkultureKusiljevo0619

Štefen Hudolin i predsednik opštine Svilajnac obišli su i radove na renoviranju Doma kulture u svilajnačkom selu Kušiljevu ističući da je ovaj projekat primer kako lokalna samouprava, Vlada Srbije i Evropska unija sarađuju kako bi odgovorili na potrebe stanovništva.

Projekat vredan oko 180.000 evra obuhvata rekonstrukciju krova, fasade, enterijera i izgradnju novih sanitarnih čvorova u zgradi Doma kulture.

U Kragujevcu je šef II sektora operacija Delegacije EU, Štefen Hudolin nakon sastanka sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, obišao projekte lokalne i poslovne infrastrukture ukupne vrednosti od skoro milion evra - renoviranje košarkaških terena u Velikom parku i revitalizacija i proširenje braunfild lokacije u industrijskoj zoni Kragujevac.

EUPRO KGindzona0619

"U ovim projektima vidi se suština evropskih integracija i evropskih vrednosti, a posebno su značajni za lokalne samouprave jer se dve trećine zakonodavstva EU sprovodi na lokalnom nivou a preko 60 posto sredstava iz strukturnih fondova targetiraju baš lokal", rekao je Štefen Hudolin nakon posete projektima.

EUPRO KGgradonac0619

"Grad Kragujevac je u prethodnom periodu mnogo radio na pripremi projekata, izradi tehničke doukmentacije, što je urodilo plodom a u okviru EU PRO programa odobrena su nam tri projekta", rekla je Minja Obradović, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Kako je Minja Obradović objasnila u industrijskoj zoni radi se na izgradnji komunalne infrastrukture i saobraćajnica koje treba da povežu stare i nove lokacije sa auto-putem što je od velikog značaja za postojeće ali i potencijalne investitore. Pored toga, stanovnici obližnjeg naselja Ilina voda imaće direktne koristi jer će njihova domaćinstva biti priključena na vodovod i kanalizaciju. Ukupna vrednost ovih radova iznosi skoro 800.000 evra.

EUPRO KGradovisportteren0619

Sa druge strane projekat u Velikom parku za koje je EU opredelila skoro 150.000 evra, a Grad Kragujevac učestvuje sa 28.000 evra, podrazumeva obnovu košarkaških terena, izgradnju pešačke zone, tribina, kao i nabavku odgovarajuće sportske opreme i rekvizita, što sve treba da doprinese boljim uslovima za bavljenje sportom.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE