MirkoPopovic pradeda

Moj pradeda Mirko Popović iz Žiljaka dao je svoj život za slobodu Srbije 06. oktobra 1916. godine boreći se za ujedinjenje Srba.

Mirko Marka Popović iz sela Žiljci u opštini Brus rođen je 1875. godine. Bio je rezervni p.poručnik - vodnik II.č.I.bat. XII puka CAR LAZAR. Borio se za ujedinjenje Srba od 1912. godine pa sve do 06. oktobra 1916. godine kada je svoj život dao na položaju Trnovska kosa.

pradedaMirkoPopovic KaraDjordjevaZvezda

Nosilac je ordena Kara-Đorđeva zvezda sa mačevima.

Nekada je u gradskoj crkvi u Brusu postojala spomen ploča koja od 2017. godine nije više tamo a iskreno se nadam da je na boljem mestu ili da će uskoro biti postavljena gde i zaslužuje da bude.

pradedaMirkoPopovic spomenplca

"Mirko Popović iz Žiljaka rezervni p.poručnik - vodnik II.č.I.bat. XII puka CARA LAZARA rođen 1875. godine boreći se za ujedinjenje Srba od 1912. godine pa sve do 06. oktobra 1916. godine kada poginu na položaju Trnovska kosa.
Spomen ovaj podižu supruga Persa, kćeri Gvozda, Đurđija i Kadivka, braća Jovan i Vladimir, bratanac Desimir"

Prema Arhivskoj građi Vojnog arhiva u Popisu vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu postoje tri dokumenta P09-286-1-9e, P09-286-1-10 i P09-287-1-10 u kojima se navodi da je Popović Mirko Marka Potporučnik 2. ČETA 1. BAT. 12. PUK poginuo 06. oktobra 1916. godine na NA TRNAVSKOJ KOSI # KOD AMBULANTE NIDžA MALE # NA POLOŽAJU SOKOLSKA GREDA # PUKOVSKO PREVIJALIŠTA NA POLOŽAJU SOKOL, SA ČELA, DESNO. #RODOM IZ S. ŽILjCI, KOPAONIK

Slava mu!
Nenad Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Saša 109719632
Nažalost došli su neki "novi" koji su umislili da istorija počinje od njih uklanjanjem svega što je istinsko i pravo. Uklanjanjem ovog obeležja i svih drugih obeležja, fresaka i darovnica iz crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Brusu pokazuju koliko nam je važno naslede predaka koji su ispisivali herojsku istoriju. Naša država i naši sveštenici se bore da nam Kosovo i svetinje na svetoj srpskoj zemlji odbrane od Šiptara! Izgleda da nam u sred Srbije ne trebaju drugi otimači našeg nasleđa i naše istorije jer ovim gestom crkvenih dostojanstvenika ovog Božijeg hrama dokazuju da smo sami sebi i srpskom narodu upravo sami mi najveći satrapi. Ovde bi i Bog rekao: ”Laku noć".
| 7 0
Aleksej 141351966
Lepo sećanje. Slava mu!
| 2 0

Društvo:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE