Pred Bibl201115
Povodom Svetskog dana deteta a po planu svojih aktivnosti predškolska ustanova  "Pahuljice" organizovala je posetu predškolaca prostorijama Narodne biblioteke u Brusu.

Predškolci su ovom prilikom upoznati sa radom biblioteke, knjižnim fondom Dečijeg odeljenja i pozvani da svakog radnog dana (07:00 - 15:00) u pratnji roditelja mogu posetiti biblioteku i uzeti knjigu na čitanje.

Ujedinjene nacije su pre gotovo šest decenija proglasile 20. novembar za Svetski dan deteta kako bi se javnosti skrenula pažnja na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme s kojima se deca suočavaju.

Međutim, mališani u Srbiji i dalje žive u atmosferi porasta siromaštva i nasilja, pada kvaliteta obrazovanja i zdravstvene zaštite. Svako drugo dete u uzrastu do 14 godina doživelo je neki oblik nasilja u porodici ili u školi, a 13,7 odsto je siromašno. Iako su sprovedene značajne sistemske reforme u dečjoj zaštiti, zdravstvenoj zaštiti, inkluzivnom obrazovanju i osnovnom obrazovanju i vaspitanju, one nisu dovoljne i u praksi se ne sprovode dosledno.

 Takođe, dostupnost obrazovnih, sportskih, igrovnih i kreativnih sadržaja sve više je komercijalizovana, pa samim tim sve manje dece ima priliku da se dodatno obrazuje i razvija. Svako peto dete u Srbiji pre škole nema nijednu knjigu, a Svetski dan deteta je prilika da se podsetimo i da zajedno učinimo što više za jedno dete, za svu decu, za društvo u celini.
Fotografije pogledajte OVDE
N.Miljković

Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE