EUPro LeskovacOS0120a

Više od 600 đaka Osnovne škole „Vasa Pelagić“ u Leskovcu imaće značajno unapređene uslove za učenje i rad u školi koja je obnovljena i energetski sanirana uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) od 150.000 evra.

Ovaj projekat unapređenja energetske efikasnosti, sproveden preko razvojnog programa EU PRO, smanjiće troškove gradskog budžeta za održavanje ovog školskog objekta ali i nivo zagađenja centralnog gradskog područja.

„Rekonstrukcija škole koja je izgrađena davne 1918. godine obuhvatila je renoviranje fasade i krova, zamenu oluka, gromobranske konstrukcije kao i nabavku opreme, a Grad je izdvojio dodatnih 1,3 miliona dinara za sanaciju jednog toaleta. Škola koja više od jednog veka obavlja svoj obrazovno-vaspitni rad zaslužila je da bude rekonstruisana, modernija, bolje opremljena a učenici da borave i uče u prijatnom ambijentu”, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović navodeći da je grad učestvovao sa 67.813 evra u realizaciji projekta.

Kako je podsetio, pored škole „Vasa Pelagić”, Evropska unija je sa 105.000 evra podržala i energetsku sanaciju Osnovne škole „Trajko Stamenković”, te da je uloženo 240 miliona dinara u sanaciju osnovnih i srednjih škola. Značajna sredstva izdvojena su i za sređivanje učionica, toaleta, fiskulturnih sala, školskih dvorišta i sportskih terena odnosno za sve ono što đacima omogućava da imaju bolje uslove za učenje i boravak u školama.

„Ovim projektom se uz topliji i prijatniji ambijent za đake i zaposlene omogućuje i ušteda energije, a važna je i edukativna komponenta jer je sada naš zadatak da stalno ukazujemo našim učenicima na značaj energetske efikasnosti i da ih podstičemo da daju svoj doprinos uštedi energije “, rekao je direktor škole Aleksandar Cincar-Janković.

EUPro LeskovacOS0120b

„Đaci i nastavnici ove škole će sada imati značajno bolje uslove za učenje i rad, a to je upravo cilj projekata koje EU podržava preko programa EU PRO - bolji kvalitet i uslovi života stanovništva”, rekla je Dragana Novaković, menadžerka sektora infrastrukture u EU PRO-u, dodajući da se projekat dodatno bavi unapređenjem znanja ljudi o značaju energetske efikasnosti i zašto je važno racionalno trošiti energente.

Kako je istakla Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Srbije preko programa EU PRO podržava 37 projekata lokalne infrastrukture, od kojih više od 50 posto sadrži elemente energetske efikasnosti ili zaštite životne sredine čime se pomaže lokalnim samoupravama da reše ova za njih važna pitanja.

Kroz aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja pratiće se ostvarene uštede kao i namena ušteđenih sredstava. Ove aktivnosti se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Projekat Unapređenja energetske efikasnosti u Osnovnoj školi „Vasa Pelagić“ u Leskovcu finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE