Pregled magnetnom rezonancom za pacijente može biti velika briga i nepoznanica. Brine ih osećaj klaustrofobije, neprijatan zvuk koji se čuje tokom boravka u kapsuli uređaja. Pitaju se kako najlakše izdržati pregled zbog dužine trajanja... Dodatna briga, ako ne i najveća je - da li će dijagnoza biti precizna?

NMT magnetna02201a

U MediGroup zdravstvenom sistemu, gde je trenutno zaposleno preko 1.000 vrhunskih stručnjaka, brzo i bez čekanja, moguće je zakazati pregled na 3 Tesla magnetnoj rezonanci. Ovo je prvi privatni zdravstveni sistem u Srbiji i jedan od retkih u regionu, koji među brojnom naprednom tehnologijom, poseduje ovaj najsavremeniji aparat. A najmodernija oprema, uz preciznu dijagnozu i mišljenje najboljih stručnjaka, zaista može da promeni nečije sutra!

Magnet 3T najčešće se koristi za snimanje mozga, kičmenog stuba (kod bolova u leđima), zglobova (bolovi u kolenu, laktu, ramenima, kuku), za otkrivanje promena dojke, prostate, ženskih ginekoloških organa, organa za varenje, srca, u otkrivanju anomalija u trudnoći.

„Veliki broj naših pacijenata izuzetno je zadovoljan ovim visoko specijalizovanim pregledom. Kada je reč o klasičnoj magnetnoj rezonanci od 1,5 T, ljudi imaju veliki problem sa činjenicom da ulaze u NMT profdrDjordjieSaranovicdugačak i uzan tunel u kome nema svetla, pokretljivost tela je ograničena, sve vreme se čuje nesnosna buka, a pregled im je nelagodan“, ističe prof. dr Đorđije Šaranović, specijalista radiologije, subspecijalista interventne radiologije i načelnik dijagnostičkog centra Opšte bolnice MediGroup i dodaje:

„Pregled 3T magnetom, sa druge strane je kraći, komforniji, sa mnogo manje buke i brži (u nekim slučajevima do četiri puta) u odnosu na onaj koji se obavlja na klasičnoj magnetnoj rezonanci jačine 1,5. Pacijenti nam ukazuju poverenje, jer je i čitanje ovog magneta, odnosno uspostavljanje dijagnoze, povereno najboljim stručnjacima“.

Profesor Šaranović pojašnjava zašto primena ove sofisticirane tehnologije postavlja visoke standarde i pacijentima daje neke sasvim nove mogućnosti i perspektive:

„Jačina magnetnog polja u 3T magnetu je dva puta veća nego u standardnim "običnim magnetima“, dok je oko 10 do 15 puta veća nego u takozvanim otvorenim magnetima od 0,2-0,5T. Što je jačina magnetnog polja veća - slika će biti kvalitetnija. Istovremeno, zbog jačeg magnetnog polja dobijanje slike je mnogo brže, pa je i sam pregled kraći, a za tako skraćeno vreme snimanja se iz tkiva dobije mnogo više signala nego na klasičnom magnetu. Što se više signala dobije, to će slika biti bolja, a što je slika bolja, to je i dijagnoza preciznija“, priča profesor Šaranović.

Običan magnet VS magnet 3T

Postoje brojni naučni radovi, navodi profesor Šaranović, u kojima se ističe da se na otvorenim magnetima i magnetima sa slabijim MR poljem tumori uopšte ne vide. Ovo se naročito odnosi na tumore malih organa, kao što je recimo prostata. Dok drugi magneti prave preseke organa koji su debeli najčešće 5 mm ili u najboljem slučaju 3 mm, 3T magnet može da “preseče” organ na debljinu od 1 mm, omogućavajući na taj način da se vidi "sve". 3T magnet ima mogućnost takozvane spektroskopije i perfuzije tkiva (“slikanje biologije tkiva”), prepoznaje mesto koje ima najverovatniju mogućnost da je maligno izmenjeno. Recimo na primeru prostate, na 3T MR aparatu sa opcijom spektroskopskog snimanja mogu se izbeći nepotrebno invazivne biopsije i pouzdano postaviti sumnja na karcinom.
MediGroup magnetna rezonanca 3T - zakažite kada vama odgovara +381 11 40 40 100


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE