NadaBlazic 3201

Brus, 17.03.2020. -Posle uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji u cilju sprečavanja širenja koronavirusa danas su pooštrene mere posebno za starije sugrađane. Tim povodom obratila se i Nada Blažić, predsednik Udruženja penzionera opštine Brus.

"Apelujem na sve penzionere i starija lica od 65 godina na teritoriji opštine Brus da od srede 18. marta poštuju novouvedene mere Vlade Srbije kako bi se što efikasnije sprečilo širenje korona virusa.
Vlada Srbije je uvela zabranu boravka na otvorenom osobama starijim od 65 godina u urbanim sredinama, a u seoskim sredinama i mestima sa manje od 5.000 stanovnika zabranjen je izlazak licima straijim od 70 godina. Uvedena je i zabrana boravka na otvorenom za sva lica od 20 časova do 5 sati ujutru, sem za službena lica.
Opština Brus danas je pokrenula telefonsku liniju 064 861 66 37 sa non-stop dežurstvom čiji je cilj informisanje sugrađana o načinima i pružanju pomoći tokom vanrednog stanja.
Još jednom apelujem na sve penzionere i starija lica od 65 godina, posebno apelujem na članove Udruženja penzionera opštine Brus, da poštuju mere Vlade Srbije i preporuke nadležnih lica. Mi stariji smo izdržali mnogo toga i pobedili pa ćemo izdržati i ovo vanredno stanje i pobediti korona virus - samo da budemo disciplinovani. Želim vam svima sreću i dobro zdravlje i vidimo se posle ukidanja vanrednog stanja." rekla je Nada Blažić, predsednik Udruženja penzionera opštine Brus.

Da podsetimo da je u datoj situaciji zbog zaštite od korona virusa (COVID 19) najvažnija mera je prevencija odnosno sprečavanje širenja virusa. Medicinski radnici apeluju na građane da ne stvaraju paniku i da poštuju savete za efikasniju zaštitu od korona virusa:
- Često perite ruke vodom i sapunom (u trajanju od najmanje 20 sekundi) ili sredstvima koja sadrže 70% alkohol.
- Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu telesnu temperaturu, kijaju i/ili kašlju.
- Izbegavajte pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra.
- Ne dirajte oči, nos i usta neopranim rukama.
- Ako kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i ruke odmah operite.
- Hiruršku masku koristite ako kijate i kašljete ili ukoliko negujete bolesnog člana porodice dok se maska ne ovlaži. Nakon skidanja maske obavezno temeljno oprati ruke.
- Često provetravajte prostorije u kojima boravite.
- Izbegavajte boravak u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi - sredstva javnog prevoza u vreme većih dnevnih gužvi, odlazak u supermarkete, tržne centre i druga mesta javnog okupljanja
- Ukoliko imate zakazan lekarski pregled ili vam je potreban recept za lekove koje redovno uzimate, kontaktirajte lekara telefonom.
- Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku.
- Održavajte higijenu životnog prostora

Ruke perite PRE:
- neposrednog kontakta sa hranom i pripreme hrane
- dodirivanja usta, nosa i očiju
- kontakta sa bolesnikom
 i POSLE:
- brisanja nosa, kašljanja, kijanja
- upotrebe toaleta
- kontakta sa životinjama
- rukovanja otpadom ili čišćenja prostorija
- vožnje gradskim prevozom ili dodirivanja predmeta koji su u dodiru sa velikim brojem ljudi
- kontakta sa bolesnikom

Simptomi zaraze korona virusom:
Koliko je poznato, virus može uzrokovati blage simptome slične gripu poput: povišene telesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora.
Starije osobe i osobe s hroničnim bolestima (poput povišenog pritiska, srčanih bolesti, dijabetesa, poremećaja jetre i bolesti disajnih puteva) imaju veći rizik razvoja težih oblika ove bolesti. U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta.

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je posebne telefonske brojeve za sve informacije o korona virusu (COVID-19). OVDE

Tokom vanrednog stanja pratite uputstva i poštujte naredbe nadležnih lica.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE