zastavasrbija

Beograd, 17.03.2020. - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Vlada Srbije na večerašnjoj sednici donela teške odluke čiji je cilj zaštita zdravlja građana, među kojima je odluka da se od sutra, sreda 18. mart, od 10 časova zabrani izlazak na ulice građanima starijim od 65 godina u gradovima, kao i starijim od 70 godina u ruralnim i sredinama sa manje od 5.000 stanovnika.

Vučić je rekao da je druga mera veoma oštra i odnosi se na sve ostale građane, koji od sutra, u periodu od 20 časova uveče do 5 časova ujutru, neće smeti da budu na ulici.

Od ove zabrane izuzeti su oni koji su na radnom zadatku, kao i oni koji rade treću smenu, dodao je predsednik.

On je rekao da su ove nove, rigorozne mere, donete u cilju borbe protiv širenja virusa korona u našoj zemlji.

Predsednik je istakao da se Srbija suočava sa neverovatnim izazovima, kao i mnoge druge zemlje u Evropi, i objasnio da se mere donose u skladu sa tim, ali i zbog činjenice da nismo uspeli da obezbedimo punu disciplinu neophodnu da se smanji stepen ugroženosti i rizika za stanovništvo.

Doneli smo nepopularne odluke, ali će obe značiti zaštitu života ljudi, kao i to da mi jasno pokazujemo da nam je jedino stalo do toga da sačuvamo ljudske živote u zemlji, pravo na budućnost, naše roditelje, penzionere, rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da se druga mera tiče svih građana, izuzev starijih od 65 godina, koji uopšte ne smeju na ulice, i znači da niko ne može da bude u vremenskom periodu od 20 časova do 5 časova ujutru na ulici sem nadležnih organa, i to samo onih koji su na zadatku, ili onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni.

On je ponovio da se nove mere uvode kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, i saopštio da je danas u Italiji umrlo 345 ljudi.

Prema njegovim rečima, Španija je 5. marta imala troje mrtvih, bili su tada skoro kao mi danas koji nemamo žrtava, ali je pitanje trenutka kada će ih biti, a samo desetak dana kasnije, odnosno danas, imaju 510 mrtvih.

Španija ima taj uspon veći nego u Italiji. Situacija u Francuskoj je užasno teška, vrlo teško je u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, a sve teže je i u Grčkoj. Nadam se da će Hrvatska uspeti da se izbori sa ulaskom koronavirusa u bolnice. To je razorilo Italiju, a i nama je najveća i najteža opasnost, upozorio je Vučić.

On je istakao da ovakve, najteže mere, do danas nisu uveli ni oni koji su suočeni sa težom situacijom, ali da naša zemlja to čini znajući da je to jedini način da se suprotstavi koronavirusu.

Molim da ljudi razumeju. Imao sam lično iskustvo sa donošenjem teških mera i kod poplava i kada je državu trebalo izbaviti iz bankrotstva. Samo najtežim merama može da se postigne rezultat, jer se teška bolest ne leči aspirinom, poručio je predsednik.

Vučić je naveo da su najveća žarišta u Srbiji tri grada koja su značajno pogođena - Beograd, Kikinda i Niš, a nešto manje Čačak.

On je rekao da jedan deo poljoprivrednog stanovništva između 65 i 70 godina mora da obavi setvu kukuruza, soje i repe, ali da je neuporedivo manje izložen riziku.

Predsednik je uputio molbu najstarijim građanima da to razumeju i da razmisle o tome zašto bi država ovo radila, osim ako nije krajnja nužda.

Vučić je ponovio da se to radi da bismo zaštitili živote starih i da će zato biti organizovane lokalne samouprave svuda gde je moguće.

Napravićemo izuzetak, pokušaćemo da do svih domova dođemo preko mladih ljudi, a tamo gde ne uspemo otvorićemo prodavnice za te penzionere koji ne budu mogli da dobiju pomoć, naveo je predsednik Srbije.

Otvorićemo, kako je objasnio, supermarkete samo za njih između 4 i 7 nedeljom ujutru, obezbedićemo im masku i razmak između njih da mogu da kupe potrepštine za narednih sedam dana, da niko ne ostane gladan i bez namirnica.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE