NUNS press

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara, koja broji više od 8.200 članova, poziva Gradsku upravu Zrenjanina da ne zloupotrebljava trenutno vanredno stanje, a Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu da pod hitno povuče krivične prijavu protiv ekipe zrenjaninske televizije KTV.

U četvrtak, 26.03.2020. zrenjaninska policija uhapsila je reportera i kamermana KTV-a po prijavi lokalne samouprave, jer su navodno odbili da izvrše proceduru obavezne dezinfekcije prilikom ulaska u zgradu Gradske uprave. Javni tužilac je tvrdio da postoji sumnja da je ekipa KTV-a počinila krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije , zbog čega im je određen pritvor, u trajanju od 48h.

Vlasnica KTV-a Danica Radić kaže da su njeni zaposleni uhapšeni pod lažnom optužbom da se nisu dezinfikovali i da je na delu zloupotreba vanrednog stanja iz osvete zbog nedavnog izveštavanja ove televizije o sumnjivim poslovima prilikom izgradnje fabrike vode.„Na snimcima koje je dostavila KTV vidi se reporter sa maskom i rukavicama, a istovremeno je očigledno da mnogi zaposleni i funkcioneri u administraciji nisu pravilno zaštićeni“ – rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i dodao: „Vanredno stanje i mere koje su preduzete zbog pandemije COVID -19 ne bi trebalo da služe kao izgovor za sprečavanje novinara da rade svoj posao u javnom interesu. Naprotiv, zbog svih vanrednih okolnosti, potrebno je u potpunosti obezbediti slobodno izveštavanje u javnom interesu i bezuslovno pružiti sve neophodne informacije novinarima.“

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, smatra ovaj slučaj, ozbiljnim ograničavanjem slobode novinara. Ono što je dodatno zabrinjavajuće jesu tvrdnje vlasnice KTV-a da se vanredno stanje zloupotrebava da bi se obračunavalo sa medijima i da bi se ograničila njihova sloboda da izveštavaju u javnom interesu. Platforma će obavestiti nacionalne i medjunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i bezbednost novinara, i pažljivo će nadgledati ovaj slučaj.

Skoplje – Beograd- Podgorica – Priština- Sarajevo – Zagreb, 27.03.2020
BHN novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije
izvor:nuns.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE