zastavasrbija

Beograd, 29. mart 2020. -Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je u našoj zemlji do danas, do 15 časova, registrovan ukupno 741 potvrđen slučaj COVID-19, dok su preminule još tri osobe.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare u Palati Srbija navela da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 376 osoba, od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi koronavirus.

Ona je navela da su u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane ukupno 2.462 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa registrovana su tri smrtna ishoda koja se povezuju sa COVID-19, istakla je Kisić Tepavčević i precizirala da je u KC Vojvodine preminuo pacijent star 62 godine, koji je bolovao od hipertenzije, gojaznosti i bolesti bubrega, a u KBC „Dragiša Mišović“ još dve žene stare 86 i 82 godine, koje su imale udružena hronična oboljenja.

Prema njenim rečima, u ovom momentu na respiratoru se nalazi 55 osoba, od kojih 10 na Infektivnoj klinici KCS, troje u KC Niš na Klinici za infektivne bolesti, četiri u KC Vojvodine, sedam u KC Kragujevac, 14 u KBC ”Dragiša Mišović”, sedam na Klinici za pulmologiju KCS i 10 u KC Niš - u staroj zgradi hirurgije.

Ona je naglasila da je nulti pacijent u Srbiji izlečen, kao i da je više od 50 pacijenata imalo dvostruko negativan nalaz.

Sadašnji broj obolelih pokazuje kakve smo mere preduzeli prethodnih sedam dana, a ovo kako se ponašamo danas i juče videće se narednih dana. Ključ je u nama i svi moramo ozbiljno da shvatimo koliko svaki pojedinac ima ulogu u daljem širenju infekcije, poručila je Kisić Tepavčević.

Ona je ukazala na to da su sada jasno definisani kriterijumi koji su usmereni na masovnije testiranje i na određene grupe ljudi, naglasivši da testiranje samo po sebi ne znači ništa i da je samoizolacija najjače oružje protiv infekcije.

Testovi su tu, kako je objasnila, samo da pokažu koje osobe u tom momentu imaju infekciju i za koje je neophodno da se izoluju i spreče širenje virusa na porodicu i ostale članove zajednice.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je bolnica na Sajmu apsolutno najbolje rešenje koje je Srbija mogla da donese, navodeći da bi sve drugo bila ozbiljna greška.

On je, odgovarajući na pitanja novinara da li se struka pita za mere koje se preduzimaju protiv koronavirusa, rekao da na stručnjacima jesu preporuke mera, a da vlast donosi odluke, dodavši da se nije složio baš sa svakom pojedinačnom merom, ali da vlast zaslužuje svaku pohvalu za bezrezervnu podršku struci.

Ovo je izazov za sve nas, ovo jeste ratno stanje, podvukao je on i poručio da se situacija mora shvatiti veoma ozbiljno i da se moraju poštovati sve mere protiv širenja virusa.

Po pitanju drugih mera, Kon je ukazao na to da će struka stati iza svega što podrazumeva smanjenje kontakata, ističući da je zbog zloupotrebe odluke o izvođenju pasa od 20 do 21 čas, ta mogućnost ukinuta.

On je naglasio da će podržati sve mere, pa i 24-časovno apsolutno zatvaranje, jer ulazimo u dane kada je u drugim zemljama naglo rastao broj obolelih, a kasnije i broj smrti.

Istovremeno, Kon je saopštio da od ukupnog broja obolelih od koronavirusa približno sedam odsto čine medicinski radnici, zbog čega je jako važno da imaju dovoljno zaštitne opreme i da se ona pravilno koristi.

Lekari su dobili medicinsku opremu i ona se raspoređuje po prioritetima, potvrdio je on i dodao da se u nekim slučajevima ispostavilo da su se zdravstveni radnici zarazili van bolnice, ali da se nije desio nijedan slučaj da se bolest prenela na pacijenta.

Kon je objasnio da nije moguće da se testiraju svi koji to žele i da za to mora postojati indikacija, naglašavajući da je sada najvažnije da se otkrije prenosilac virusa jer se neće testirati oni koji ne pripadaju toj grupi i nemaju indikacije za to.

Postoji indikacija za testiranje i ona je proširena upravo da bismo našli onog ko je zarazan i sprečili da dalje širi zarazu, odnosno kontakte obolelog, a proširenje testiranja ne podrazumeva da se testira svako ko to hoće, ponovio je on.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE