AC Zavicajni Minkulture0920

Aleksandrovac,17.09.2020. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je danas Ivanu Brboriću, direktoru Zavičajnog muzeja Župe iz Aleksandrovca, rešenje kojim se utvrđuje da ta ustanova kulture ispunjava posebne uslove za obavljanje delatnosti ustanove zaštite umetničko-istorijskih dela, čime je stvorena mogućnost da se ta ustanova na sveobuhvatniji način brine i dodatno angažuje na istraživanju bogatog kulturnog nasleđa župskog kraja, u kome nas u budućnosti mogu očekivati nova velika otkrića.

Prema rečima ministra Vukosavljevića, Ministarstvo kulture i informisanja još jednom je pokazalo da su zaštita kulturnog nasleđa i decentralizacija kulturnog života među aktivnostima kojima Ministarstvo pridaje posebnu pažnju.

„Aleksandrovac i Župa odavno zaslužuju muzej koji će u punom kapacitetu moći da čuva i javnosti predstavi značajno kulturno blago kojim taj kraj obiluje. Verujem da će ovo biti značajan podstrek i agilnom rukovodstvu muzeja i lokalnoj samoupravi za dalji napredak kulturnog života u Aleksandrovcu i Župi, u čemu će imati punu podršku i pomoć Ministarstva kulture i informisanjaˮ, naglasio je Vukosavljević.

On je dodao da se finansiranjem nove stalne postavke od strane Ministarstva kulture i informisanja, između ostalog, otvara put da Muzej Župe predstavi neolitsko nalazište Vitkovo kao jednu zajednicu negovane, visoke kulture i da istakne ono što je i danas, više od 6000 godina nakon Vinčanske kulture, upadljivo, a to je njen balkanski, mediteranski, evropski i univerzalni civilizacijski kontekst.   

U okviru konkursa „Gradovi u fokusu 2020ˮ Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je 5 miliona dinara opštini Aleksandrovac za projekat „REkultura Župeˮ i rekonstrukciju stalne postavke Zavičajnog muzeja Župe.

Sticanjem statusa ustanove zaštite i otvaranjem stalne postavke, veliki broj predmeta u muzeju u Aleksandrovcu dobiće adekvatne uslove za smeštaj i izlaganje, kao i mogućnost konzervatorsko-restauratorskih radova na predmetima. Pored rešenja kojim se stvaraju neophodni uslovi za unapređenje rada Zavičajnog muzeja Župe, ministar Vukosavljević uručio je direktoru Brboriću i rešenje kojim se ta ustanova kulture utvrđuje nadležnim muzejom za teritoriju opštine Aleksandrovac.

Zahvaljujući donetim rešenjima, muzej u Aleksandrovcu moći da se bavi istraživanjem i evidentiranjem dobara koja uživaju prethodnu zaštitu, predlaganjem i utvrđivanjem kulturnih dobara, vođenjem registra i dokumentacije o kulturnim dobrima i ostalim delatnostima predviđenim zakonom o kulturnim dobrima.

„Ovo je jedan od najznačajnijih trenutaka u tri decenije dugoj istoriji muzeja. Proglašenjem Zavičajnog muzeja Župe za ustanovu zaštite koja će biti nadležna za spomenike kulture, njihovo očuvanje i prezentaciju na teritoriji opštine Aleksandrovac, otvara se novo poglavlje u radu naše ustanove. Ovaj dokument nam je garant da će započete arheološke kampanje na Vitkovačkom polju i Kozniku imati svoj kontinuitet u narednim godinama, ali i da će se otvoriti nova nalazišta. Dugujemo veliku zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja, ministru Vladanu Vukosavljeviću i njegovim saradnicima na iskrenoj podršci, ne samo zbog proglašenja već i zbog odobrenih sredstava za rekonstrukciju nove stalne postavke i drugih projekata realizovanih u prethodnom periodu. Ubeđeni smo da će Župa u narednim godinama postati jedna od važnijih turističkih destinacija na prostoru Balkana i iskoristiti svoje pune potencijale, ne samo zbog vina već i zbog vrhunskih kulturnih sadržajaˮ, istakao je Ivan Brborić prilikom uručenja rešenja. 

Zavičajni muzej Župe osnovan je 27. marta 1992. godine. U muzeju je smeštena arheološka, etnografska i istorijska postavka sa oko 3.000 predmeta. Fototeka muzeja sadrži oko 6.000 fotografija i negativa, a biblioteka 1.400 knjiga. Najvredniji eksponati su pet neolitskih statua koje pripadaju vinčanskoj kulturnoj grupi sa lokaliteta Vitkovačko polje, a dela su prvih zemljoradnika sa ovih prostora pre oko 6000 godina.
izvor i foto:kultura.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE