TopUst01
U ponedeljak 22. februara 2016. godine obeležavajući 100 godina od Prvog svetskog rata i 99 godina od Topličkog ustanka u holu Centra za kulturu Brus otvorena je izložba slika, a u sali Narodne biblioteke Brus održana je tribina.

TopUst05
U holu Centra za kulturu otvorena je izložba slika "VELIKANI NAŠE SLAVNE PROŠLOSTI" kako bi mlađe generacije mogle da se prisete herojstva i stradanja svojih predaka koji zaslužuju poštovanje svih nas i na koje treba da se ugledaju generacije koje dolaze.

TopUst02
Potom je održana tribina na temu: "Toplički ustanak 1917 - iskustva i pouke", u sali Narodne biblioteke Brus, na kojoj je govorio pukovnik u penziji Ljubomir Marković, predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920 godine.


Posle održane tribine položen je venac na spomen obeležje u gradskom parku. 
TopUst03 TopUst04
A zatim su prisutni obišli i kuću Jeličića, u kojoj su 1909. godine regent Aleksandar Karađorđević, bugarski car Ferdinand i crnogorski serdar Janko Vukotić utanačili dogovor za Balkanski sporazum, i tom prilikom su uručili sliku na poklon koja će podsećati na ovaj događaj.

Fotografije izložbe slika OVDE (klik)

Fotografije obeležavanja Topličkog ustanka OVDE (klik)

T.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Milovan Matić 256767443
Ovolika količina laži i gluposti vređa zdrav razum i ponižava sve građane opštine. Serdar Janko Vukotić nikada nije dolazio u Brus i nikakav sporazum tu nije postignut. Naziv tzv. Topličkog ustanka u Brusu nije prihvatljiv ni na koji način. Sramota.
| 2 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE