PK guslari0721

Prokuplje 31.07.2021. Toplica kao vojnički i junački kraj vekovima neguje tradiciju guslarskog pevanja, tako da i danas u našem kraju postoje guslarska društva u kojima svoju ljubav prema tom narodnom instrumentu, a i slavnoj srpskoj istoriji, iskazuju zaljubljenici u gusle, kako pripadnici starije generacije, tako i oni iz mlađih generacija.

Nedavno je u okviru slavskih svečanosti, a povodom Svetog Prokopija zaštitnika grada Prokuplja, Udruženje guslara „Toplički Gvozdeni puk“, u prokupačkom Domu kulture upriličilo koncertom u kome su uživali Prokupčani i gosti iz okolnih mesta, kao i članovi delegacije pobratimljenog grada Kočevja iz Slovenije.

Publici su se predstavili guslari iz Toplice i gosti iz Crne Gore među kojima su bili Miloš Gašević i Ognjen Koprivica, Novak Milenković, Jakša Jakšić, Marko Šćepanović, Nikola Mojsilović i Đorđije Đoko Koprivica.

Pored poznate umešnosti u guslanju Topličana, kako im to tradicija nalaže, u guslanju su virtuoznost pokazali i gosti iz Crne Gore koji su pevali o stvaranju srpske državnosti i ratovanju za slobodu Crne Gore i Srbije tokom dugog istorijskog perioda koga su narodni umetnici tako slikovito uspeli da prikažu i objedine stihovima kroz zvuke gusala.

Najveće simpatije publike guslari su pobrali pevajući o Kosovskom boju i junacima toga boja, među kojima su bili srpski car Lazar i Miloš Obilić kome se u legendarnim narodnim pesmama pripisuje junački podvig ubistva turskog sultana Murata tokom Kosovskog boja.

U pesmama srpskih u crnogorskih guslara važno mesto zauzeo je i crnogorski državnik, pesnik i filozof Vladika Petar Petrović – Njegoš ali i i srpske vojskovođe iz Prvog svetskog rata vojvode Putnik i Mišić, kao i junaci slavnog topličkog „Gvozdenog puka“ , koji su kroz guslarske rime još jednom izgradili spomenik u večnosti.

"Guslari su se u Prokuplju okupili s razlogom, jer je to grad sa imenom sveca Svetog Prokopija našeg zaštitnika, a ujedno i grad slavnog Jug Bogdana i devet Jugovića i prestonica Toplice u kojoj su stolovali junaci poput Milana Toplice i Kosančić Ivana", rekao je predsednik prokupačkog Udruženja guslara „Toplički Gvozdeni puk“ Vladan Radulović.

On je dodao da to udruženje postoji kako bi negovalo tradiciju srpskog naroda i jezika i da se trude da tu kulturu i tradiciju satkanu u guslarskim pesmama, usmenim predanjem sačuvaju za buduće naraštaje.

Radulović je za višegodišnju podršku u radu njihovog udruženja, dodelio zahvalnice predstavnicima Grada Prokuplja, gradonačelniku Milanu Aranđeloviću, predsedniku Skupštine Grada Dejanu Laziću i većnicima Milici Erić i Nikoli Koprivici.
izvor:prokuplje.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE