Buktinja dvobroj2022

Esej Marije Stojić, profesorke srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi Brus, objavljen je u časopisu za književnost, umetnost i kulturu "Buktinja".

U prošlogodišnjem letnjem dvobroju časopisa "Buktinja" objavljen je esej Marije Stojić "Međusvet Vladislava Petkovića Disa i Rastka Petrovića" na stranama 246-251. Tim povodom kontaktirali smo profesorku Stojić.

MarijaStojic

"Drago mi je da je moj esej primećen i čitan. Časopis "Buktinja" koji postoji skoro 70 godina, uređuje i izdaje Krajinski književni klub u Negotinu, objavljujući poetske i prozne tekstove, eseje, prevode, prikaze, kritike... tako da mi je velika čast i zadovoljstvo što je i moj tekst deo te tradicije.

Za pisanje ovog eseja poslužila mi je knjiga Vladete Jerotića "Hrišćanstvo i psihološki problemi čoveka". U jednom delu piše o rađanju i životu pre rođenja pa sam njegove misli pronašla u njihovoj poeziji. Inače mislim da o njihovoj poeziji, u ovom eseju njihovim dvema pesmama, nije pisano na taj način i nisu iz tog ugla tumačene. Pokušala sam da se na neki način okrenem onom onovremenskom, onom nevidljivom, nedostupnom, nekom životu koji prethodi, pa tako i onom koji tek sledi, što inače i jeste inspiracija i tema ne samo Disu i Petroviću već svim pesnicima.

Od svih svetih tajni rođenje je zaista najintrigantnije, koliko god mislili ili pisali o njemu opet imamo nedoumica, ali bar možemo da priuštimo sebi da se malo bavimo nama samima.

Previše politike, novca, navika, svakodnevice dovelo je do toga da zaboravimo našu bit, postojanje, svrhu, ako ništa drugo zaboravljamo da budemo zahvalni za samo naše postojanje u ovom svetu. Zaboravljamo i na pesnike kao glasnogovornike koji nas vraćaju toj našoj biti i pomažu da shvatimo da je poezija rešenje, i ne samo poezija već bilo koja druga književna dela.

Međusvet je ništa drugo do ovaj svet u kojem živimo, ovaj život koji nam je nametnut, poklonjen, samo iluzija ili pak aluzija na neki drugi, to svako neka proceni po sopstvenom nahođenju. Neka nam poezija ova dva pesnika pruži odgovore ili bar polazišta za odgovore na određena pitanja o tome ko smo, odakle smo, zašto smo tu gde jesmo." rekla je profesorka Marija Stojić

Dvobroj časopisa "Buktinja" 78/79 i tekst Marije Stojić možete pročitati na linku OVDE
TKM


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE