MarijaStojic 0324b

Upravo je iz štampe izašao pesnički prvenac Marije Stojić "Parlog" čiji je izdavač BRANKOVO KOLO što je velika čast i uspeh za profesorku srpskog jezika i književnosti Srednje škole u Brusu koja već duži niz godina piše pesme i prozu.

MarijaStojic 0324a

Pesnički prvenac Marije Stojić "Parlog"  zrela je zbirka pesama u kojoj umesto suza i žala za onim što je prošlo i nestaje, što bi bio izraz patetike, pesnikinja vrlo jasno opisuje svet u kojem se mešaju tradicija i savremenost, prošlost i sadašnjost. Kao da je na svoje ruke, a možda i nije, stavila rukavice, Stojić svakom pesmom čupa korov i uzima grumen očišćene zemlje da bi ga pokazala Bogu. A onda kao da odlazi u sobu gde „nikad niko od nas nije sam“ da bi zapisala na pergamentu istorije svoju pesmu. Onda, umesto suza, nakapa vosak, i pravi pečat sa likom krsne slave. Onaj pravi, lirski, za buduća pokolenja. Jer samo se tako, istinom, pobunom i verom u Boga, možemo izboriti za novo sutra i nova pokolenja. - stoji u fragmentu recenzije koji je napisala Milica Milenković, doktorantkinja na Filozofskom fakultetu u Nišu, po struci master filolog srpske i komparativne književnosti.

Ovaj događaj če najverovatnije biti velika prekretnica u karijeri profesorke Marije Stojić čija je prva knjiga objavljena na obeležavanju 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

MarijaStojic 0324c

"Srećna sam što je upravo Brankovo kolo izdalo moj književni prvenac. Održana je i promocija u novosadskoj gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj'', u sredu 27. marta, a u okviru "Prolećnih Brankovih dana 2024". Volela bih samo da se zna da su moje selo Batote, Brus i Srednja škola Brus dostojno predstavljeni u Novom Sadu." rekla je ukratko Marija Stojić.

SEME 

Nestajemo
Ararat novi odabira se
dok o barku se otimamo
Nekada bićemo pravi
bolje da sada iščilimo
Zgasnemo
Bar buduće seme da odvraćamo
od utrobe urušene
A tražimo krivca
Sebe razobličavamo

Postajemo misleći više no ikada
Gde ćemo sada
od tolikog umlja
i podbule katarze

Bazdimo na isparotine
naše povodljivosti
iz krezubosti vire
nesažvakane hartije

Aktovke nabrekle
nakaznošću
vučemo prikovanim za šake
otisaka prstiju ustupljenih

Gomila smo a jedan
doakani ispljuveni
krvolok
sa beonjačama obmotanim
oko podbratka
Marija Stojić (Iz knjige "Parlog", Brankovo kolo, 2024.)

Promociju pesničkog prvenca Marije Stojić u Novom Sadu pogledajte na linku OVDE
TKM izvor i foto:Brankovo kolo


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE