MuzejKV 121816 01
Brus 18.08.2016. Stručni tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, u sastavu Marijana Urošević, Aleksandar Matović i Čedomir Bačkulja, posetio je Brus u petak 12. avgusta 2016. godine radi detaljnog tehničkog i foto snimanja Jeličića kuće, u kojoj je ranije bio smešten Radio Brus a danas opštinska turistička organizacija.

MuzejKV 121816 03

Ove aktivnosti su na zahtev Zavoda u Kraljevu, deo projekta finansiranog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao pomoć regionalnoj ustanovi zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa za izradu neophodne dokumentacije u cilju proglašenja vrednih istorijskih građevina za nepokretna kulturna dobra - spomenike kulture.
Razlog izdvajanja sredstava za ovakve aktovnosti je činjenica da Zavodi iako republičke ustanove kulture, finansiranje dobijaju od lokalnih samouprava koje ne žele da snose troškove za delatnosti ustanova na području drugih gradova i opština. To otežava funkcionisanje osnovne delatnosti Zavoda poput izrade neophodne građe za proglašenje nepokretnosti za kulturna dobra. 

MuzejKV 121816 02 
Započeti radovi tehničkog snimanja Jeličića kuće biće nastavljeni u drugoj polovini septembra jer stručni tim u sastavu Čedomir Bačkulja, Aleksandar Matović i Marijana Urošević u okviru navedenog projekta istovremeno radi i na drugim vrednim istorijskim zdanjima poput zgrade Narodnog univerziteta i Stare pošte u Kruševcu, Prve gradske električne centrale i Starog industrijskog vodotornja Fabrike vagona u Kraljevu.
Osim Jeličića kuće Zavod za zaštitu spomenika kulture je 2012. godine izradio i prosledio Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, svu neophodnu dokumentaciju za proglašenje objekata Stare bolnice u Brusu za nepokretno kulturno dobro - spomenik kulture.
Odluke o proglašenju za spomenik kulture donosi Vlada Srbije na svojim sednicama a kada će Stara bolnica u Brusu dobiti zvanično rešenje da je stekla status nepoketnog kulturnog dobra pod zaštitom države, pitanje je za institucije i ustanove u Beogradu.  


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE