Biblioteka logo

Narodna biblioteka u Brusu osnovana je 30. novembra davne 1871. godine.

 BibliotekaBrus dokument1871U vreme kralja Milana Obrenovića, godine 1871. kada je Brus proglašen varošicom, viđeniji ljudi doprinose razvoju prosvete i kulture - otvaranjem čitališta, 30. novembra te godine. Tog dana čitaonica je imala 10 knjiga, 4 časopisa, 2 slike većeg formata i 19 učlanjenih osoba.
Beogradski list "Radnik", izdavača Svetozara Markovića, prvi donosi vest da je u Brusu otvorena čitaonica (4. februara 1872. godine).
Čitaonica nije imala stalni prostor, menjajući ga, aktivnost se odvijala po privatnim kućama, u zgradi Jeličića, i crkvenom domu.
Opštinska biblioteka u Brusu, osnovana je 1966. godine, na predlog Saveta za prosvetu i kulturu SO Brus, sa parolom - Budimo svi osnivači biblioteke. 1978. godine, biblioteka je dobila svoj stalni prostor, u Domu kulture u namenski građenom prostoru za to, tada je već uneto bilo 4000 knjiga, o kojima se starao jedan bibliotekar. Danas se Biblioteka nalazi u Domu kulture, u prostorijama površine 580 m², raspolaže fondom od više desetina hiljada jedinica bibliotekarske građe.
Biblioteka obavlja izdavačku delatnost od 2010. godine i do sada je objavila više monografskih publikacija.
Rad Biblioteke je organizovan preko odeljenja: Pozajmnog, Dečjeg - sa čitaonicom i internet čitaonicom, Naučnog - sa čitaonicom, i Zavičajnog odeljenja. Bibliotečko poslovanje je kompjuterizovano, a biblioteka je od 2008. godine započela elektronsku obradu - unos podataka u COBISS bazu.
Biblioteka logoSvoj ugled biblioteka je stekla brižljivim radom i uspešno ga nastavlja. Pored svakodnevnih obaveza, organizuju se brojne obrazovne aktivnosti, književne večeri, tribine i slične manifestacije. Primereno radu biblioteke, aktivno učestvuje u proslavi gradske slave - Sv. Preobraženja Gospodnjeg.
Angažovanje zaposlenih je za svaku pohvalu. Njihova posvećenost obavezama i inventivnost za iznalaženje rešenja tekućih pitanja, prepoznata je od strane žitelja i odražava stil rada biblioteke, kao važnog kulturnog središta opštine Brus.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE