DUHOVNO VEČE održaće se večeras u čitaonici biblioteke u Brusu u 21:00.

MilunkaPlakat 1

DUHOVNO VEČE biće održano večeras, 17. avgusta 2015. godine u čitaonici Narodne biblioteke Brus sa početkom u 21:00 čas, umesto kako je bilo planirano u porti crkve Sv. Preobraženje u Brusu, zbog vremenskih prilika i moguće kiše.
Učestvuju: Vesna Stanković, glumica JDP Beograd, koja će izvesti monodramu "Milunka Savić", Ana Dačković - recital i etno grupe "Rasinke" pod vođstvom Aleksandra Grkovića.

Monodrama "Milunka Savić" je ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta - Vesne Stanković. Može se reći da je to lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti...). 

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje...

Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikana Franše De Perea, Šarl de Gola i viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela.

Sama za sebe bi rekla da je ovo - ispovest o životu od prve puške, do prve metle.

Ponedeljak, 17. avgust 2015. u 21:00 čas
čitaonica Narodne biblioteke Brus

DUHOVNO VEČE

Vesna Stanković, glumica JDP Beograd - monodrama
Ana Dačković - recital
Etno grupa "Rasinke" i Aleksandar Grković

Ulaz slobodan 

MilunkaPlakat 1


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE