Izlozba180815

Etnološka izložba pod nazivom „NARODNA NOŠNJA I DOMAĆA RADINOST BRUSKOG PODNEBLJA U XIX VEKU“ biće postavljena u holu Centra za kulturu Brus i otvorena za javnost 18. avgusta u 19:00 sati. Izložbu će otvoriti Mirjana Ivezić, etnolog.

Biće izloženo šezdesetak odabranih eksponata iz fonda Etnografskog muzeja Brus, koji će na najbolji način predstaviti temu o kojoj je reč, a kvantitetom uslovljenim datim izložbenim prostorom. Tako će publika preko različitih delova odevnih elemenata, tkačkih tvorevina i sprava za preradu i obradu sirovina za izradu tkanina i odeće imati prilike da upozna veoma važnu i vrlo razvijenu privrednu granu ovog podneblja – domaću radinost, koja je u to vreme obezbeđivala osnovne potrebe kako u odevanju tako i u pokućanstvu stanovništva; biće izloženi ćilimi, suknje, čakšire, košulje, prsluci, opanci, preslice, grebeni, peškiri... i mnogi drugi predmeti. Ujedno, biće promovisan i jedan stručan članak autora izložbe, koji se odnosi na istu temu i kojeg će posetioci dobiti na poklon.

Većina eksponata biće izložena u muzejskim vitrinama koje je Muzej, odnosno Centar nabavio, zahvaljujući dobijenim sredstvima od Ministarstva kulture, a na par lutaka biće postavljena ženska i muška narodna nošnja.  

Građani će moći da pogledaju izložene eksponate svakog radnog dana od 18. avgusta do 1. septembra 2015. godine u holu Centra za kulturu.

M.G.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE