Izlozba180815

Etnološka izložba pod nazivom „NARODNA NOŠNJA I DOMAĆA RADINOST BRUSKOG PODNEBLJA U XIX VEKU“ postavljenaje u holu Centra za kulturu Brus i otvorena za javnost 18. avgusta u 19:00 sati. Izložbu je otvorila Mirjana Ivezić, etnolog.

Izloženo je šezdesetak odabranih eksponata iz fonda Etnografskog muzeja Brus a publika će, preko različitih delova odevnih elemenata, tkačkih tvorevina i sprava za preradu i obradu sirovina za izradu tkanina i odeće, imati prilike da upozna veoma važnu i vrlo razvijenu privrednu granu ovog podneblja – domaću radinost, koja je u to vreme obezbeđivala osnovne potrebe kako u odevanju tako i u pokućanstvu stanovništva.
Izloženi su ćilimi, suknje, čakšire, košulje, prsluci, opanci, preslice, grebeni, peškiri... i mnogi drugi predmeti. Na otvaranju izložbe promovisan je i jedan stručan članak autora izložbe koji su posetioci dobili na poklon.

Većina eksponata je izložena u muzejskim vitrinama koje je Muzej, odnosno Centar za kulturu Brus nabavio dobijenim sredstvima od Ministarstva kulture, a na par lutaka su postavljena ženska i muška narodna nošnja.  

Građani će moći da pogledaju izložene eksponate svakog radnog dana od 18. avgusta do 1. septembra 2015. godine u holu Centra za kulturu.

 

Fotografije pogledajte OVDE(klik)

T.K.M


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE