VODA G Ercevic01

U toku je montaža igrano-dokumentarnog filma "Voda" koji je sniman povodom pogibije pukovnika Rajevskog u Gornjem Adrovcu, kod Aleksinca, tokom Prvog srpsko-turskog rata.

Film je sniman u prostoru Zavičajnog muzeja Aleksinac i na terenu u okolini Aleksinca, u manastiru u Đunisu, u Gornjem Adrovcu, Kotoru i okolini Kruševca.

VODA G Ercevic02

Režiju potpisuje Goran Erčević, a producent je kuća "Laki production" iz Aleksandrovca. Uloge u filmu igraju Dejan Tončić, Vojin Ćetković, Branislav Trifunović, Snežana Knežević, Ivan Vučković, glumci Aleksinačkog amaterskog pozorišta i ostali.

Premijera filma se očekuje početkom septembra, povodom obeležavanja godišnjice bitke na Gornjem Adrovcu.

Boj na Gornjem Adrovcu odigrao se 1. septembra 1876. godine u okviru Prvog srpsko-turskog rata. Nakon poraza na Šumatovcu, Kerim-Pašina vojska bila je primorana da se povuče i pređe na levu obalu Južne Morave, u nameri da obiđe Aleksinac i nastavi ofanzivu prema severu.
Ova bitka čuvena je po tome što je u njoj poginuo ruski pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, koji je u Srbiju došao zajedno sa nekoliko hiljada ruskih dobrovoljaca, i koji je, po mnogim istoričarima, Tolstoju poslužio kao ispiracija za lik grofa Vronskog u čuvenom romanu Ana Karenjina.
Na mestu gde je poginuo podignuta je crkva Svete Trojice, u narodu poznata kao Ruska crkva ili Crkva ljubavi.Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE