BuciniDani2017a1

U Aleksandrovcu je u toku 4. pozorišni festival – „Bucini dani 2017“, koji se održavaju od 12. do 18. juna. Festival okuplja najbolja pozorišna i scenska ostvarenja u zemlji, a upotpunjen je i drugim bogatim programskim sadržajima. „ Bucini dani 2017“ već zauzimaju po značaju i težini posebno mesto u pozorišno-festivalskim dešavanjima. Iako mlada manifestacija predstavlja veoma značajan događaj u kulturi, tako da je Aleksandrovac i Župa ovih dana centar kulturnih zbivanja. To upotpunjuju i drugi prateći programi u čast Buce Mirkovića.

U utorak u aleksandrovačkom Domu kulture „Milosav Buca Mirković“ svečano su otvoreni Bucini dani, Festival koji će trajati do 18. juna, kada će biti uručene nagrade. Inače, to je jedan od najvećih pozorišnih festivala u Srbiji, sa hit predstavama u kojima igraju mladi i talentovani glumci kao i bardovi glumačkog pozorišta. Članovi žirija su eminentni glumci: Ljiljana Stjepanović, Irfan Mensur i Mira Banjac kao predsednica žirija, a to sve govori o značaju pozorišnog festivala.
Drugog dana Festivala u Domu kulture „Milosav Buca Mirković“, otvorena je izložba fotografija Stara dobra varoš. Otvarajući izložbu Ivan Brborić, autor izložbe i direktor Zavičajnog muzeja Župa između ostalog je rekao: „Nastavljamo da plovimo Bucinom okeanijom kroz izložbu fotografija koja se zove kao i Bucina pesma Stara Dobra Varoš. Izložba sadrži oko 50 fotografija Aleksandrovca između dva rata i deo je jedne velike izložbe koja će biti predstavljena 2.jula, kada se navršava 135 godina od imendana Aleksandrovca“.
A zatim je na pozornici Doma kulture, koji nosi ime zavičajnog pesnika, odigrana predstava Stojana Srdića „Moje dete“, Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Ane Đorđević.
Festival okuplja najbolja pozorišna i scenska ostvarenja u zemlji, a upotpunjen je i drugim bogatim programskim sadržajima. Tako je trećeg dana Festival nastavljen susretom književnika u Zavičajnom muzeju Župe, Okeaniji u pohode, a zatim i književnom večeri u Muzeju vinarstva i vinogradarstva: Pesnici moji vršnjaci, Pesnici Buci u čast. U večernjim časovima izvedena je predstava „Ruža, uvela“- pozorišta Bora Stanković iz Vranja, Jelene Mijović u režiji Milana Neškovića.
U petak, četvrtog festivalskog dana, nakon Petkarenja sa Bucom, u Bucinoj kafani, kod Džambaskog bora, na pozornici Doma kulture na programu je predstava Vrapčić, Nataše Ilić - Koprodukcija Puls teatra Lazarevac i Knjaževsko-srpskog teatra Kragujevac u režiji Miloša Jagodića.
U subotu, u okviru Bucinih dana, u Muzeju vinarstva i vinogradarstva u 17sati književno veče i Narodne župske vinske i rakijske pesme, dr Velibora Simčevića. A u 20 časova predstava Zvezdara teatra, Hipnoza jedne ljubavi, Dušana Kovačevića.
Festival se završava u nedelju 18. juna. Nakon književne večeri Župa i pesnici Buci u čast, koja će biti održana u Muzeju vinarstva i vinogradarstva, dodeloma nagrada „Zlatno zrno 2017“ i kafanskim kabareom Buci u čast.
Info služba DK Aleksandrovac


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE