GoranMinicKS0319

U organizaciji Udruženja pesnika Srbije – poezija SRB, u kruševačkom pozorištu uručena je nagrada za KNjIGU 2018. GODINE Goranu Miniću, poznatom novinaru, publicisti i književniku iz Brusa. Pored specijalnog priznanja – diplome, autoru je dodeljena i umetnička slika kruševačke slikarke Slađane Bundalo.

Reč je o knjizi KAZIVANjA O KRIVOJ RECI KOPAONIČKOJ koju je Goran Minić objavio povodom 400 godina crkve u Krivoj Reci i 76 godina od strašne tragedije koju je ovo selo doživelo u Drugom svetskom ratu.

Kazivanja GoranMinic

Goran Minić nije istoričar, ali je u svojoj knjizi "Kazivanja o Krivoj Reci kopaoničkoj" objedinio zapise" akademika, književnika, pesnika, meštana Krive Reka i učenika ovdašnje škole". Preneo je doslovno njihovu vizuru "krivorečke tragedije, deo doživljenog i deo ispričanog mlađim naraštajima" i dodao im ono svoje, poetsko i novinarsko, što je godinama skupljao u duši i srcu, i beležio. I tako ostavio istoričarima ovu knjigu kao prilog za proveru svojih teza i zapisa i eventualne korekcije - napisao je u pogovoru Ljubodrag Obradović.

GMinic BTopola2016

Šta za Vas znači priznanje KNjIGA 2018. GODINE?

"Priznanja prijaju i ona su podstrek za dalji rad. Meni je drago da priznanje dolazi od ljudi koji se razumeju u pisanu reč i kolega. U konkurenciji je bilo 14 knjiga i mislim da bi to moralo nešto da znači i našem gradu. Videli ste i sami kako je bilo na promociji, ovde u Brusu - veličanstveno, pa koristim priliku da se zahvalim sugrađanima koji su prisustvovali."

Ljubitelji pisane reči i knjige u proteklom periodu imali su više prilika da se upoznaju sa Vašim delom...

"Svoju poeziju, i inserte iz proznog dela, do sada sam čitao, pored Brusa u pozorištu u Kruševcu, Sjenici, Varvarinu, Ćićevcu, Aleksandrovcu, na obali Morave u Beloj Vodi, Prokuplju, na festivalu FEDRARO u Trebotinu, u KC Kruševac, legatu Milića od Mačve i drugim sredinama a povodom Svetskog dana poezije, Dana proleća i povodom drugih prigodnih manifestacija. Ove godine sam pobednik i velikog pesničkog maratona koji je održan u klubu Kulturnog centra u Kruševcu a uz učešće pesnika iz desetak gradova Srbije."

GoranMinic 201118a

Vaši budući planovi što se tiče pisanja?

"Privodim kraju još jednu vrlo zanimljivu knjigu o Brusjanima koje treba zapamtiti a koji nisu bili ni šefovi, ni predsednici, ni političari. Bili su ljudi, imidž Brusa. Knjiga nosi naslov "ŽUBORENjE ŽIVOTA“, a verujem da ću do kraja godine pripremiti za štampanje još jednu zbirku poezije, četvrtu po redu.  Uvek ističem da sam iz Brusa, da sam Brusjanin, a nisam siguran da oni što vode kulturu u našoj sredini imaju afiniteta za takvo stvaralaštvo, da ne govorim o eventualnim sredstvima za štampanje." 

Sa nestrpljenjem očekujemo "ŽUBORENjE ŽIVOTA“, novu knjigu Gorana Minića, jer "Svako selo ima svoju istoriju koju žive neki drugi ljudi. Neki žive i prežive a neki odu u priče preživelih kroz kazivanja koja se zapisuju za pokoljenja..."


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE