Već tradicionalno u Trsteniku se tokom avgusta meseca održava sportska, kulturna i zabavna manifestacija "Trstenik na Moravi" koja se ove 2019. godine održava u periodu od 12. do 18. avgusta i koja opštinu Trstenik promoviše na najbolji način.

TS naMoravi08191a

Ovogodišnja manifestacija Trstenik na Moravi 2019 počinje u ponedeljak 12. avgusta promocijom knjige Radoša Bajića  i izložbom Sašavih karikatura.

TSnaM20191

U okviru manifestacije "Trstenik na Moravi“ biće predstavljena knjiga autora Radoša Bajića „Samo je Morava večna“. Posetioci manifestacije moći će da uživaju u tekstovima našeg poznatog glumca, scenariste i pisca 12. avgusta u 20 sati u većnici Narodnog univerziteta u Trsteniku.
„Samo je Morava večna“ predstavlja zbir odabranih kolumni koje je Bajić godinama pisao za naše najeminentnije dnevne listove u Srbiji. Malo ljudi poznaje i razume Srbiju kao što to čini Radoš Bajić. Sam autor kaže: “Ovo je knjiga o toplini koju čovek nosi prema svojoj porodici i koju mi kao zajednica treba da osećamo prema državi i našem zavičaju“.
Osim autora, o knjizi će govoriti Petar Arbutina, književni kritičar i direktor izdavaštva u „Službenom glasniku“, Ljubomir Vojić, književnik i Veroljub Vukašinović, književnik i direktor Narodne biblioteke „Jefimija“, dok će tekstove čitati glumac Nebojša Vranić.
Radoš Bajić je prvi poneo titulu „Najmoravca“, priznanje koje je utemeljeno baš povodom manifestacije „Trstenik na Moravi“.

TSnaM20192

Saša Dimitrijević, profesionalni karikaturista iz Niša, izlagaće u Trsteniku za vreme manifestacije „Trstenik na Moravi“, od 12. do 18. avgusta u Likovnom salonu u Trsteniku. Otvaranje izložbe će biti 12. avgusta u 19 sati. Izložbu otvara Goran Ćeličanin, njegov kolega iz Varvarina.
Saša Dimitrijević radi za dnevne listove Narodne novine iz Niša, Politika i Večernje novosti iz Beograda, a karikature mu objavljuju i satirični časopisi „Panza verde“ iz Argentine kao i satirični časopisi „Ošišani jež“ i „Šipak“ iz Srbije.
Dobitnik je preko 90 međunarodnih nagrada i priznanja za karikaturu: Zlati Pjer 2003.g, Klasovo zlatno pero, nagrada UNS-a „Laza Kostić“, Kulturni događaj Niša za 2003.god., nekoliko nagrada na festivalu „Zlatna kaciga“ u Kruševcu, 4 „Gran prija“ na festivalima karikature u Hrvatskoj kao i nagrade na festivalima u Italiji, Makedoniji, Siriji, Iranu, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Ukrajini, Češkoj, Slovačkoj, Crnoj Gori, Nemačkoj, Španiji, Portugaliji itd.
Bavi se i ilustrovanjem knjiga za decu i odrasle i do sad je ilustrovao 60-tak knjiga. Bio je član Žirija na festivalima karikature 15 puta u zemlji i inostranstvu kao i kolonija karikaturista. Izlagao u zemlji i inostranstvu.
Odgovoran za vizuelni izgled „Nišvil džez festivala“ a nekoliko godina unazad radi vizuelna rešenja za manifestacije „Trstenik na Moravi“, „Pečenjijada“, „U slavu kalema“…
Program manifestacije Trstenik na Moravi 2019 OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE