DDF2019 poster

Filmski centar Srbije u saradnji sa DOKSrbija nastavlja realizaciju projekta Dan domaćeg filma, ove godine u 20 gradova Srbije u cilju promocije domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni.

U četvrtak, 14. novembra od 19 sati u Kulturnom centru Kruševac biće prikazan film „Linija života“ Darka Bajića. Program obuhvata besplatnu filmsku projekciju i razgovor sa članovima filmske ekipe.

KS LinijaZivota

„Linija života“ je film o slikaru i profesoru Milošu Bajiću, ali i film o životu u 20. veku koji je podneblju Balkana doneo periode velikih razaranja i velikih obnova. O surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora. O 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive rade, stvaraju i naprave porodice. I o tome kako je glavni junak ovog filma svojom maštom i umetnošću pobedio smrt.

Istog dana, četvrtak 14. novembar, u Narodnom univerzitetu Trstenik od 18 sati biće prikazan film „Kad dođu svinje“ u režiji Biljane Tutorov. Program obuhvata besplatnu filmsku projekciju i razgovor sa članovima autorske ekipe.

TS Kadadodjusvinje02

Film prati Dragoslavu koja ima četiri televizora, troje unuka, dve najbolje drugarice i muža sa kojim se otima za daljinski upravljač. Živela je u pet zemalja a da se nije pomerila iz svog stana u pograničnoj varošici. Mediji i politika su se uvukli u porodičnu intimu dok ona sa humorom i čvrstinom promišlja o tome. Umesto bajki izmišlja za decu priče iz stvarnog života dok u njoj nada u bolju budućnost ne jenjava. Od ujutro od kada ustanemo svaki naš gest je čin odgovornosti kojim započinje promena sveta.

Osim u Kruševcu i Trsteniku, Dan domaćeg filma održaće se u još 18 gradova Srbije: Leskovcu („Taurunum boy“ Jelene Maksimović i Dušana Grubina), Zrenjaninu (“To sam što jesam – Gipsy Mafia” Andrijane Stojković), Novom Sadu (“Jedini“ Nikole Polića i „Centar“ Ivana Markovića), Ivanjici (“Wongar” Andrijane Stojković), Smederevu („Muzičke traume” Miloša Tomića i “Električni orgazam za ljude budućnosti“ Marije Vukić), Vrnjačkoj Banji (“Najlepša zemlja na svetu” Želimira Žilnika), Požarevcu (“Okupirani bioskop” Senke Domanović), Rumi („Nebeska tema“ Mladena Matičevića), Subotici (“Ademovo ostrvo” Ivane Todorović, "A sad se spušta veče" Maje Novaković, "Čovek od dima" Luke Papića i Marka Mijatovića, i "Poslednja avantura Kaktus Bate" Đorđa Markovića), Lazarevcu ("4 godine u 10 minuta" Mladena Kovačevića), Gornjem Milanovcu ("Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj Sali" Gorana Radovanovića), Kragujevcu ("Dugo putovanje u rat" Miloša Škundrića), Negotinu (Speleonaut - pod kamenim nebom" Sonje Đekić), Obrenovcu ("Čarobnjak iz Mutnja" Branka Lazića), Vrbasu ("Radnička klasa odlazi u raj" Marka Cvejića), Šapcu ("Dubina dva" Ognjena Glavonića), Prijepolju (“Vodič kroz crnu rupu“ Aleksandra Nikolića i Zlatka Pranjića) i Kovinu (“Teslin narod” Željka Mirkovića).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE